• 35 g wiórków kokosowych
  • 30 g bezglutenowych płatków owsianych (Provena)
  • 100 g łuskanych nasion konopi
  • 35 g mielonego siemienia lnianego
  • 100 g mąki kasztanowej (albo innej, wedle uznania) lub mielonych orzechów/migdałów
  • 300 ml wody
  • 60 ml nierafinowanego oleju kokosowego wcześniej roztopionego (tu: Kokonati)
  • 40 g gorzkiego surowego kakao
  • 20 g kruszonego ziarna kakao (opcjonalnie)

Pieczywo chrupkie czekoladowe domowej roboty – bezglutenowe i wegańskie.

Pieczywo chrupkie domowej roboty nie ma sobie równych. Wiedzą to z całą pewnością ci, którzy przetestowali już przepis na CHRUPKIE KROMKI PEŁNE NASION I ZIAREN.

Pieczywo chrupkie najczęściej kojarzy się z paczkowanymi kromkami, które można znaleźć na sklepowych półkach. Nie kupuję ich (nie interesowały mnie również za glutenowych czasów), ponieważ ich skład najczęściej pozostawia wiele do życzenia: cukier, glukoza lub co gorsza syrop kukurydziany, często dodana mąka kukurydziana (w sytuacji, gdy w obrocie nie ma kukurydzy nie-GMO, produkty z jej dodatkiem najlepiej po prostu wykluczyć z codziennej diety), tłuszcze roślinne utwardzane, spulchniacze, emulgatory i konserwanty, sztuczne dodatki smakowe i aromaty. Generalnie, nic apetycznego, nic wartościowego.

Tym bardziej warto poświęcić chwilę i upiec chrupkie chlebki samodzielnie. Przepis jest banalnie prosty. Rodzaj mąki możesz dowolnie zmieniać (sprawdzi się każda inna bezglutenowa, np. ryżowa, owsiana, teff, z quinoa). To samo dotyczy zestawu użytych nasion – ważne tylko, by zachować właściwe proporcje podstawowych grup produktów, czyli wody, oleju kokosowego, kakao, płatków i sypkich dodatków.

Chlebki z tego przepisu z założenia mają być wytrawne, dlatego nie dodaję cukru ani innego słodzika (to nie są ciastka;-), ale jeśli wolisz, zamiast gorzkiego kakao możesz dodać słodzone, albo po prostu do gorzkiego kakao dorzuć taką ilość cukru, jakiej potrzebujesz.

Chrupkie pieczywo kakaowe L_01

Tak przygotowane pieczywo chrupkie jest bezglutenowe, wegańskie i nie zawiera cukru. Za sprawą konopi jest natomiast bogate w wartościowe białko roślinne. Chlebki upieczone na oleju kokosowym są też zdecydowanie bardziej chrupkie i suche niż te z dodatkiem oliwy (PRZEPIS) lub oleju konopnego (PRZEPIS), które są lekko oleiste.

Znakomicie smakują same lub:

–  z czymś naturalnie słodkim, jak np. domowe powidła śliwkowe bez cukru, krem z daktyli i śliwek (PRZEPIS), nutella daktylowa (PRZEPIS),
– z nierafinowanym olejem (masłem) kokosowym,
– z domowym masłem orzechowym (PRZEPIS)
– z tapenade (PRZEPISY),
– z dobrym miodem,
– jak i z dodatkiem serów; świetnie sprawdzi się zarówno łagodna, kremowa ricotta albo twaróg, jak i wyrazisty dobry ser pleśniowy.

To świetna, zdrowa przekąska, którą możesz zabrać też np. do pracy.

Z podanych proporcji otrzymasz 16 kromek chrupkiego pieczywa (pieczonych na 2 blachy). Możesz je przechowywać kilka tygodni w przewiewnym miejscu, niezbyt szczelnie owinięte np. w papier do pieczenia.

Chrupkie pieczywo kakaowe L_10

Chrupkie pieczywo kakaowe L_05

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
  2. Wszystkie składniki wsyp / wlej do miski i wymieszaj. Najlepiej użyć do tego celu drewnianej mątewki (ZOBACZ) albo – jeśli nie dysponujesz takim osprzętem – drewnianą łyżką. Powinno powstać luźne ciasto – ZOBACZ.
  3. Wylej połowę ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź łopatką tak, by powstała cienka warstwa. Pozostałą część upiecz w drugiej turze.
  4. Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut na środkowym poziomie, po czym wyjmij blachę z piekarnika i pokrój ciasto na kromki.
  5. Ponownie wstaw blachy do piekarnika i piecz jeszcze 30 minut, aż pieczywo będzie chrupiące. Przełóż do ostygnięcia na metalową kratkę (ZOBACZ).

Smacznego!

Chrupkie pieczywo kakaowe L_11

Chrupkie pieczywo kakaowe L_15