• 230 g miękkiego masła
  • 230 g cukru kokosowego
  • 3 g soli (tu: różowa himalajska)
  • 1 średnie jajko (M)
  • 3 g sody oczyszczonej
  • 350 g mąki kasztanowej / owsianej / kukurydzianej (do wyboru - wedle uznania)
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady (tu: Raw Cocoa)

Pieguski domowej roboty.

Pieguski to popularne kruche ciasteczka z kawałkami czekolady. Domową bezglutenową wersję upiekłem ostatnio na zamówienie.

Przepis jest bardzo prosty, tym bardziej warto więc nie kupować gotowców, a zamiast tego robić ciasteczka samodzielnie w domu. Będą pod każdym względem lepsze – zdrowsze, składnikowo nieporównanie czystsze i o kilka poziomów smaczniejsze.

To przepis dla cookie monsters 😉 i innych ciasteczkowych hurtowników. Z podanych proporcji otrzymasz ok. 65-70 ciastek.

Możesz użyć właściwie dowolnej mąki bezglutenowej, ale moim zdaniem najlepiej sprawdza się kasztanowa i owsiana. Jeśli używasz, kukurydziana też będzie OK, natomiast ryżowej sugeruję dodać max. 50% i uzupełnić ją inną mąką, np. jedną z wyżej wymienionych. Ciastka w 100% z mąki ryżowej mogą wyjść zbyt suche.

Używam organicznej gorzkiej czekolady, ale jeśli wolisz – możesz użyć mlecznej, wtedy ciastka będą jeszcze słodsze. Nie pomijaj soli – dzięki niej domowe pieguski mają delikatny posmak solonego karmelu.

Pieguski L_01

Pieguski L_05

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  2. W mikserze albo ręcznie wymieszaj miękkie masło (w temperaturze pokojowej), cukier i sól (w KitchenAid – prędkość na poziomie 2). Następnie stopniowo dodaj do masy roztrzepane jajko i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji (na początek prędkość 2, po chwili zwiększona do 4).
  3. Dodaj mąkę wymieszaną z sodą (nie przesiewam mąki przez sito) i wyrabiaj ciasto na niskich obrotach (1 lub max. 2 poziom).
  4. Kiedy ciasto ładnie się wyrobi zatrzymaj mikser, dodaj posiekaną czekoladę i ponownie wymieszaj do momentu, aż dobrze połączą się z ciastem.
  5. Uformuj ciastka: formuj w dłoniach małe kulki (jak trufle), rozpłaszczaj je lekko nadając im kształt mniej lub bardziej regularnych kółek i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy pomiędzy ciastkami, ponieważ w piekarniku zwiększą objętość i mogą skleić się z sąsiadami.
  6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 6 minut (u mnie: 3 minuty grzanie góra-dół + 3 minuty tylko od góry).
  7. Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw ciastka do ostygnięcia. Następnie przełóż je na kratkę, by całkiem wystygły.

Ciastka są mega dobre – maślane, kruche i chrupkie, z nutami solonego karmelu i kawałkami słodkiej czekolady w środku.

Pieguski L_09

Pieguski L_02