• 200 g suszonych fig
  • 50 g suszonych wiśni
  • 50 g pistacji
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 25 g goji
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g orzechów włoskich
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • ½ - 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii
  • tonka (¼ ziarenka)
  • nierafinowany olej kokosowy do natłuszczenia formy

Piernik czekoladowy z bakaliami – wegański, bezglutenowy, bez cukru.

To mój ulubiony przepis na piernik. Wymyślony tak, by było w nim tylko i wyłącznie to, co lubię i absolutnie nic więcej.

Piernik z tego przepisu jest fantastycznie czekoladowy, wilgotny, aromatyczny i pełen bakalii. Najlepszy. Z drugiej strony nie ma w nim żadnej mąki (zastępują ją dość grubo zmielone orzechy włoskie), jajek, masła, mleka, miodu, sody, proszku do pieczenia czy dodatkowego cukru (cukier kokosowy jest natomiast składnikiem użytej w przepisie gorzkiej czekolady).

Wilgotność piernika zapewnia sok z pomarańczy i hojny dodatek czekolady. Z każdym kolejnym dniem wypiek zyskuje na smaku, choć po spróbowaniu pierwszego kawałka wydaje się, że już nie może smakować lepiej:-) Piernik najlepiej jeść dzień po upieczeniu albo później, można go przechowywać w suchym i chłodnym przewiewnym miejscu lub w lodówce przez 3 tygodnie. Z upływem czasu nieco podsycha, dzięki czemu staje się jeszcze bardziej zwarty i piernikowy.

Ciasto urzeka już na etapie pieczenia w piekarniku – dom szybko wypełnia się wyjątkowym aromatem korzennych przypraw, orzechów i czekolady. Gdybym tylko miał komu ‘sprzedawać’ takie pierniki, z tego jednego powodu mógłbym je piec co weekend, przez całą jesień i zimę.

Tonka dodaje deserowi charakterystycznej magicznej słodko-pieprznej nuty, ale jeśli jej nie masz, zastąp ją gałką muszkatołową.

Piernik L_10

Piernik L_08

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni.
  2. Figi i skórkę pomarańczową (domowej roboty) pokrój na małe kawałki i wrzuć do miski. Wymieszaj.
  3. Dodaj do miski suszone wiśnie, pistacje w całości, zmielone orzechy włoskie i przyprawy. Wymieszaj.
  4. Wlej do miski sok z pomarańczy. Możesz zastąpić go np. słodką zalewą po marynowanej skórce pomarańczowej albo wodą. Wymieszaj.
  5. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do miski i dokładnie wymieszaj do pełnego połączenia składników. Masa powinna być lepka i dość elastyczna.
  6. Gotową masę przełóż do małej formy keksowej natłuszczonej olejem kokosowym albo do kilku małych foremek (ZOBACZ).
  7. Piecz ok. 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do całkowitego ostygnięcia w formie. By wierzch ciasta zanadto nie popękał podczas pieczenia, na ostatni kwadrans możesz przykryć piernik folią aluminiową.

Piernik L_09

Piernik L_04

Piernik L_01