• ok. 150 g suszonych niesiarkowanych moreli (tu: 17 sztuk)
  • tequila
  • 9 łyżek gorzkiego kakao (tu: surowe kakao Surovital)
  • 3 łyżki oleju kokosowego (przed rozpuszczeniem)
  • 1 łyżka gęstego miodu (tu: Manuka)
  • kakao i wiórki kokosowe do obtaczania moreli

Suszone morele marynowane w tequili, oblane gorzką czekoladą domowej roboty.

Dzięki marynacie z tequili morele smakują mocno alkoholowo. Jeśli chcesz uniknąć alkoholowego posmaku, namocz je w wodzie albo soku.

Polewa czekoladowa jest wytrawna, a po schłodzeniu staje się chrupka. Jeśli wolisz słodsze smaki, dodaj do niej więcej miodu albo cukier.

Podane proporcje składników = 17 moreli w czekoladzie.

1. Morele włóż do miseczki, zalej tequilą tak, by płyn pokrył je w całości i odstaw na noc (nie muszą być w lodówce).

2. Przygotuj domową polewę czekoladową: w niedużym rondlu rozpuść na ogniu kakao, olej kokosowy i łyżkę miodu. Wymieszaj dokładnie, by składniki dobrze się połączyły.

3. Nie zdejmując garnka z ognia, wrzuć do niego morele (niewchłoniętą przez owoce tequilę możesz wykorzystać np. do koktajlu – ale nie dolewaj jej do czekolady).

4. Mieszaj owoce z czekoladą do momentu, aż masa czekoladowa zgęstnieje i w większości przylgnie do owoców (nastąpi to dość szybko).

5. Przełóż całą zawartość garnka na duży talerz. Odstaw na kilka minut, a gdy całość nieco przestygnie, rozdziel palcami poszczególne owoce w czekoladzie, oblepiając je dodatkowo pozostałymi luzem grudkami czekolady (czekolada łatwo przylepi się do owoców).

Morele w czekoladzie L_02

6. Gotowe morele w czekoladzie przełóż na czysty talerz i odstaw do pełnego ostygnięcia (wystarczy pół godziny), a następnie ułóż na talerzu wyłożonym pergaminem (papierem do pieczenia) i wstaw do lodówki na min. 3 godziny.

7. Jako posypki do obtaczania możesz użyć np. gorzkiego sproszkowanego kakao, czekolady pitnej w proszku, wiórków kokosowych, cynamonu, płatków czekoladowych, etc. Morele obtaczaj w posypkach po schłodzeniu owoców w lodówce – wtedy posypki będą wyglądać ładniej i nie zostaną wchłonięte przez wilgotną polewę czekoladową.

Smacznego!

Miody Manuka możesz kupić TUTAJ.

Morele w czekoladzie L_11

Morele w czekoladzie L_07