- ok. 150 g suszonych niesiarkowanych moreli (tu: 17 sztuk)
- tequila
- 9 łyżek gorzkiego kakao (tu: surowe kakao Surovital)
- 3 łyżki oleju kokosowego (przed rozpuszczeniem)
- 1 łyżka gęstego miodu (tu: Manuka)
- kakao i wiórki kokosowe do obtaczania moreli
Suszone morele marynowane w tequili, oblane gorzką czekoladą domowej roboty.
Dzięki marynacie z tequili morele smakują mocno alkoholowo. Jeśli chcesz uniknąć alkoholowego posmaku, namocz je w wodzie albo soku.
Polewa czekoladowa jest wytrawna, a po schłodzeniu staje się chrupka. Jeśli wolisz słodsze smaki, dodaj do niej więcej miodu albo cukier.
Podane proporcje składników = 17 moreli w czekoladzie.
1. Morele włóż do miseczki, zalej tequilą tak, by płyn pokrył je w całości i odstaw na noc (nie muszą być w lodówce).
2. Przygotuj domową polewę czekoladową: w niedużym rondlu rozpuść na ogniu kakao, olej kokosowy i łyżkę miodu. Wymieszaj dokładnie, by składniki dobrze się połączyły.
3. Nie zdejmując garnka z ognia, wrzuć do niego morele (niewchłoniętą przez owoce tequilę możesz wykorzystać np. do koktajlu – ale nie dolewaj jej do czekolady).
4. Mieszaj owoce z czekoladą do momentu, aż masa czekoladowa zgęstnieje i w większości przylgnie do owoców (nastąpi to dość szybko).
5. Przełóż całą zawartość garnka na duży talerz. Odstaw na kilka minut, a gdy całość nieco przestygnie, rozdziel palcami poszczególne owoce w czekoladzie, oblepiając je dodatkowo pozostałymi luzem grudkami czekolady (czekolada łatwo przylepi się do owoców).
6. Gotowe morele w czekoladzie przełóż na czysty talerz i odstaw do pełnego ostygnięcia (wystarczy pół godziny), a następnie ułóż na talerzu wyłożonym pergaminem (papierem do pieczenia) i wstaw do lodówki na min. 3 godziny.
7. Jako posypki do obtaczania możesz użyć np. gorzkiego sproszkowanego kakao, czekolady pitnej w proszku, wiórków kokosowych, cynamonu, płatków czekoladowych, etc. Morele obtaczaj w posypkach po schłodzeniu owoców w lodówce – wtedy posypki będą wyglądać ładniej i nie zostaną wchłonięte przez wilgotną polewę czekoladową.
Smacznego!
Miody Manuka możesz kupić TUTAJ.
Takie owoce w czekoladzie mogę jeść. Skład znany, syropu glukozowego i innych dosyfiaczy brak. Jest dobrze, :))
Wyglądają jak domowe trufle. Zrobię w wódce. Po polsku ;)