• BAZA:
  • 3/4 szklanki mielonych migdałów
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/4 szklanki cukru palmowego (kokosowego, np. Surovital; można zastąpić innym)
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki masła
  • kawałek dobrego sera (tu: Blue Stilton)
  • NADZIENIE:
  • 6 średnich jabłek
  • 3 łyżki cukru palmowego (kokosowego)
  • szklanka cydru
  • pół szklanki calvadosu
  • kardamon (mielony lub w całości)
  • 2 łyżki masła

Świetna propozycja na weekendowe śniadanie. W rolach głównych najlepsze zimowe owoce – jabłka, a do tego owsiana kruszonka, calvados oraz cydr.

Tych ostatnich nigdy za wiele ;-)

Być może publiczne namawianie do konsumpcji cydru i calvadosu od samego rana nie jest szczególnie taktowne, ale ten przepis zdecydowanie wart jest grzechu. Co ciekawe, choć wykorzystuje się tu ledwie pół łyżeczki soli oraz znacznie więcej cukru, kruszonka ma fajny, wyraźnie słonawy, nieoczywisty posmak. Doskonale podkreśla to słodycz lekko karmelizowanych jabłek, a jednocześnie przygotowuje grunt pod zwieńczenie całości wyrazistym serem. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że ser pasuje tu jak pięść do nosa, ale spróbuj, a przekonasz się, że jest zupełnie inaczej.

1. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni.

2. W misce wymieszaj mąkę, orzechy, płatki owsiane, cukier, cynamon i sól. Dodaj masło i dłońmi dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, tak by powstały grudki. W razie potrzeby dodaj więcej masła.

3. Jabłka obierz ze skóry, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój na dość cienkie kawałki.

4. Wrzuć jabłka do miski, dodaj 3 łyżki cukru, wymieszaj i odstaw.

5. W głębokiej patelni (takiej, którą można również wstawić do piekarnika) gotuj cydr, calvados oraz kardamon (jeśli nie używasz mielonego kardamonu, rozgnieć go wcześniej w moździerzu, usuwając łupinki) do momentu, aż zmniejszy objętość o połowę lub nieco więcej. Odlej zredukowany płyn do miseczki.

6. Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła, dodaj jabłka z cukrem i duś je, mieszając, aż zaczną mięknąć (ok. 10-15 minut w zależności od gatunku owoców).

7. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj cydr z calvadosem i posyp całość przygotowaną wcześniej kruszonką.

8. Wstaw patelnię do pieca na ok. 20 minut.

9. Rozdziel gotowe danie na porcje, na wierzchu każdej porcji połóż kawałek sera. Użyłem tu wyrazistego Blue Stiltona. Możesz zastąpić go innym, dowolnym ulubionym serem o zdecydowanym smaku.

Smacznego!

Jablka z kruszonka L_07

Jablka z kruszonka L_04