• ok. 400-500 g śliwek (węgierek)
  • 4 białe brzoskwinie (ufo)
  • 200 g fety
  • 1/3 pęczka bazylii
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa extra
  • 2 kopiaste łyżeczki musztardy z chilli i imbirem (Towary Niezwykłe)

Dojrzałe i słodkie węgierki oraz brzoskwinie, zestawione z dressingiem z oliwy i pikantnej musztardy – to działa!

Nie ma co przedłużać. Wystarczy trochę owoców, oliwa i dobra musztarda. Użyłem świetnej musztardy z chilli i imbirem (Towary Niezwykłe), która pasuje do tej sałatki doskonale. Można użyć również ostrej musztardy dijon.

1. Śliwki wydrylujcie, podzielcie na połówki (lub mniejsze kawałki) i wrzućcie do miski.

2. Dodajcie pokrojone na kawałki brzoskwinie, pokruszoną fetę i listki bazylii.

3. Przygotujcie dressing: połączcie musztardę, sok z cytryny oraz oliwę, wlejcie do sałatki i wymieszajcie wszystkie składniki.

Smacznego!

Sałatka owocowa z musztardą L_05