• ok. 700 g bobu
  • ok. 150 g węgierskiej kiełbasy z koniny (albo chorizo)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 papryczki chilli (tu: żółte)
  • pieprz
  • pimenton (wędzona papryka)
  • trochę koperku, pietruszki lub natki fenkułu

Błyskawiczne i wyraziste danie z pysznym świeżym młodym bobem.

Bób smakuje świetnie po prostu gotowany, ale od czasu do czasu warto go również dodatkowo podkręcić. Możesz na przykład krótko poddusić bób w towarzystwie innych warzyw (przepis TUTAJ) albo podsmażyć go z dodatkami.

Wyrazista kiełbasa o charakterystycznym smaku oraz papryczki chilli (ich ilość dobierz według uznania i ostrości papryczek, które posiadasz) dodadzą całości ostrości, koloru, a przede wszystkim mnóstwa smaku.

PRZEPIS:

1. Blanszuj bób we wrzątku przez 2 minuty. Odcedź, przelej zimną wodą i obierz ze skórki.

2. Przekrój kiełbasę wzdłuż na pół i pokrój na plasterki. Posiekaj dość drobno cebulę, czosnek i papryczki chilli.

3. Na rozgrzaną patelnię wrzuć kiełbasę, a gdy tłuszcz zacznie się wytapiać, dodaj cebulę, czosnek i papryczki.

4. Duś całość, co jakiś czas mieszając, przez kilka minut, aż warzywa zmiękną. W czasie duszenia dodaj trochę mielonej suszonej wędzonej papryki.

5. Dodaj bób i smaż całość przez chwilę, tak żeby się podgrzał (ok. 1-2 minuty). Dodaj posiekaną natkę fenkułu (albo koperku lub pietruszki). Wymieszaj i podawaj.

Smacznego!

Bob chili konina L_03

Bob chili konina L_10