- ok. 700 g bobu
- ok. 150 g węgierskiej kiełbasy z koniny (albo chorizo)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 papryczki chilli (tu: żółte)
- pieprz
- pimenton (wędzona papryka)
- trochę koperku, pietruszki lub natki fenkułu
Błyskawiczne i wyraziste danie z pysznym świeżym młodym bobem.
Bób smakuje świetnie po prostu gotowany, ale od czasu do czasu warto go również dodatkowo podkręcić. Możesz na przykład krótko poddusić bób w towarzystwie innych warzyw (przepis TUTAJ) albo podsmażyć go z dodatkami.
Wyrazista kiełbasa o charakterystycznym smaku oraz papryczki chilli (ich ilość dobierz według uznania i ostrości papryczek, które posiadasz) dodadzą całości ostrości, koloru, a przede wszystkim mnóstwa smaku.
PRZEPIS:
1. Blanszuj bób we wrzątku przez 2 minuty. Odcedź, przelej zimną wodą i obierz ze skórki.
2. Przekrój kiełbasę wzdłuż na pół i pokrój na plasterki. Posiekaj dość drobno cebulę, czosnek i papryczki chilli.
3. Na rozgrzaną patelnię wrzuć kiełbasę, a gdy tłuszcz zacznie się wytapiać, dodaj cebulę, czosnek i papryczki.
4. Duś całość, co jakiś czas mieszając, przez kilka minut, aż warzywa zmiękną. W czasie duszenia dodaj trochę mielonej suszonej wędzonej papryki.
5. Dodaj bób i smaż całość przez chwilę, tak żeby się podgrzał (ok. 1-2 minuty). Dodaj posiekaną natkę fenkułu (albo koperku lub pietruszki). Wymieszaj i podawaj.
Smacznego!
Zajebiste!! :)
Jestem fanką bobu i w sezonie zjadam go tonę, ale tak jeszcze nie próbowałam :) Wygląda super!
Wyglada bardzo apetycznie, muszę zrobić w weekend
kiełbasa z koniny?
właśnie przestaje lubić Pana bloga ..
OK:-) pozdrawiam
Konina to – zwłaszcza dziś – jedno z niewielu mięs, które zasługuje na uwzględnienie w codziennej diecie.
mmm smakowitości :) ja bym tutaj użył kiełbasy „bez E” wiejskiej :)
Można i tak:-) Kiełbasa z koniny, „upolowana” dość nieoczekiwanie na eko-targu, sprawdziła się tu doskonale.
Pyszności! Mąż zawsze twierdził, że bobu nie je bo nie lubi, (a kiełbaskę owszem). Wczoraj zjadł całą michę tego cudownego dania, o bobie nie wspominał!
Cieszę się, ze smakowało!:-)