• 400 g papryczek Pimientos de Padron (w zależności od wielkości blachy)
  • mały kawałek dobrego sera (tu: dojrzały kozi ser portugalski)
  • 4 łyżeczki kaparów (lub więcej)
  • 1/2 łyżeczki pimentonu (lub więcej)
  • oliwa extra vergine

Pimientos de Padron zapiekane z serem i kaparami.

To kolejny przepis na przepyszne hiszpańskie papryczki (Pimientos de Padron), które tym razem – za sprawą pewnej sieci handlowej – udało mi się (wreszcie!) kupić w Polsce.

Pomysł jest banalnie prosty i zdecydowanie wart kilku poświęconych mu chwil.

Najpopularniejszy sposób przyrządzania padronów to po prostu usmażenie ich w całości na patelni – wówczas papryczki je się wraz z pestkami, zostawiając tylko ogonki (ZOBACZ).

W przypadku przepisu opisanego poniżej lepiej usunąć gniazda nasienne i pozbyć się największych wewnętrznych błonek – dzięki temu zyskuje się więcej miejsca na nadzienie. Polecam!

Padron zapiekane L_07

Padron zapiekane L_01

PRZEPIS:

  1. Odetnij nożyczkami łodyżki papryczek. Umyj papryczki i dokładnie osusz.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  3. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i natłuść niewielką ilością oliwy.
  4. Przekrój padrony wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne i największe wewnętrzne białe błony. Ułóż je ciasno na blasze (ZOBACZ).
  5. Do wnętrza każdej połówki papryczki włóż 2-3 kapary oraz niewielkie kawałki sera (użyłem TAKIEGO). Blachę posyp pozostałymi kaparami, całość skrop oliwą i oprósz pimentonem (ZOBACZ).
  6. Wstaw do piekarnika na 12-15 minut.

Sprawdź też inne przepisy na PIMIENTOS DE PADRON.

Padron zapiekane L_04

Padron zapiekane L_02

Padron zapiekane L_06