• CIASTO:
  • 250 g włoskiej mąki pszennej (typ 00)
  • 130 ml wody mineralnej
  • 4 g suchych drożdży
  • łyżka oliwy extra vergine
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • SOS i pozostałe składniki:
  • puszka pomidorów (400 g)
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • dwie garście świeżych listków oregano
  • sól, pieprz
  • trochę mielonej ostrej papryki
  • 6 świeżych fig
  • 10-12 plasterków prosciutto
  • 1 kula mozzarelli (125 g)

Figi i prosciutto to świetne i sprawdzone połączenie. Obydwa produkty pasują do siebie idealnie. Wykorzystane do pizzy – również.

Pizzę z figami przygotowywałem już jakiś czas temu, przy okazji tego owocowego szaleństwa (LINK – PIZZA Z OWOCAMI W 6 ODSŁONACH). Tym razem postanowiłem powtórzyć przepis, dodając klasyczny sos pomidorowy oraz prosciutto. Skondensowany, mięsny, słony smak włoskiej szynki doskonale się tu sprawdza, a zarazem odpowiednio przełamuje słodycz fig.

1. Przygotujcie ciasto. Ciepłą wodę wymieszajcie z cukrem i drożdżami. Następnie, wlejcie ją do miski z mąką, dodajcie sól i oliwę, i wyróbcie ciasto. Uformujcie kulę, umieśćcie ciasto w misce i przykrytą misę odstawcie w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Można również, jak ja w tym przypadku, użyć maszyny do chleba.

2. W międzyczasie przygotujcie sos. Podgrzejcie pomidory z puszki wraz z sokiem do momentu, aż zaczną się gotować. Dodajcie bazylię, oregano, sól, pieprz i paprykę. Gotujcie na małym ogniu przez 20 minut, rozgniatając pomidory łyżką.

3. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 250 stopni.

4. Podzielcie ciasto na dwie części, każdą z nich rozwałkujcie na cienki placek.

5. Przełóżcie placki na blachy, wyłożone papierem do pieczenia, i odstawcie na 15 minut.

6. Każdy placek posmarujcie połową sosu i poukładajcie na nim porwane na ćwiartki figi. Pomiędzy figami rozłóżcie plasterki prosciutto. Na koniec, w wolnych miejscach pomiędzy figami rozłóżcie kawałki mozzarelli i skropcie pizzę oliwą.

7. Wstawcie pizze pojedynczo do piekarnika na środkowy poziom na ok. 8-10 minut. Używam górnej grzałki i włączam dolną na ostatnie 3 minuty pieczenia. Jeśli chcecie uzyskać bardziej podpieczone, kruche ciasto, włączcie wcześniej dolną grzałkę.

8. Gotową pizzę można ozdobić kilkoma listkami oregano.

Smacznego!

Pizza z figami L_02

Pizza z figami L_10