• 4 jajka
  • 3/4 szklanki bezglutenowej mąki owsianej (Provena)
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne)
  • 4-5 mandarynek
  • 1 łyżeczka suszonej lawendy
  • 1 laska wanilii
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 6-8 goździków
  • duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki nierafinowanego bio oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru palmowego (kokosowego)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Placek z mandarynkami, lawendą i przyprawami korzennymi. Puszysty i aromatyczny.

Placek najlepszy jest właśnie teraz – w środku zimy, kiedy mandarynki są najsmaczniejsze.

To bardzo fajny i prosty w przygotowaniu placek, który stanowi wariację na temat naleśnika z pieca (Dutch Baby – zobacz PRZEPISY). Najlepiej upiec go w formie do tarty, która nada mu charakterystyczny kształt.

Postaraj się użyć możliwie zwartych mandarynek o twardej skórce, które nie będą rozpadać się na cząstki przy obieraniu. Jeśli owoce będą stawiać opór, możesz użyć też cząstek, choć plasterki prezentują się po prostu ładniej. Jeśli wolisz, możesz również użyć pomarańczy; szczególnie dobrze będą prezentować się krwistoczerwone sycylijskie.

Mandarynki warto wcześniej nakłuć goździkami (wystarczy, że ćwiekowane owoce przygotujesz na 2-3 godziny wcześniej, możesz też nadziać je przyprawami poprzedniego dnia). Dzięki temu będą wyraźnie aromatyzowane goździkami, a ich aromat stanie się dodatkowo wyczuwalny także w samym placku. Tak wykorzystane goździki możesz następnie rozgnieść w moździerzu i dodać do ciasta.

Placek jest czymś pomiędzy zdrowym słodkim śniadaniem a deserem. Nie jest szczególnie słodki, a odrobina cukru kokosowego pełni tu przede wszystkim funkcje dekoracyjne – ma skarmelizować się na powierzchni (cukier możesz też zastąpić miodem). Jeśli wolisz, by placek był słodszy, dodaj cukier także do ciasta – jak dla mnie łyżka słodzidła wystarczyłaby aż nadto.

Placek z mandarynkami L_02

Placek z mandarynkami L_15

 

Placek z mandarynkami L_08

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  2. Wstaw nienatłuszczoną formę do tarty do piekarnika na 10 minut (tu: forma o średnicy 29 cm).
  3. Dodaj do miski jajka i nieco je roztrzep. Wlej mleko, dodaj sól, pieprz, lawendę (ZOBACZ), nasionka wyskrobane z laski wanilii, ziele angielskie, dokładnie rozgniecione w moździerzu goździki (wyjęte z mandarynek) i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj, po czym dodaj przesianą przez sito mąkę. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj ciasto rózgą, aż składniki dobrze się połączą.
  4. Na patelni roztop 3 łyżki oleju kokosowego, dodaj do ciasta i wymieszaj. Roztop jeszcze 1 łyżkę oleju i odstaw.
  5. Obrane ze skórki mandarynki pokrój w plastry.
  6. Wyciągnij formę z piekarnika, wlej roztopiony olej i ostrożnie przechyl formę w każdą stronę tak, by tłuszcz dokładnie pokrył jej dno.
  7. Wlej do formy ciasto, rozłóż plastry mandarynek i posyp wierzch ciasta niewielką ilością cukru.
  8. Wstaw do piekarnika na ok. 20-25 minut.

Placek z mandarynkami L_10

Placek z mandarynkami L_06

Placek z mandarynkami L_13

Placek z mandarynkami L_03