- NA OK. 20 PLACKÓW:
- 3 dojrzałe banany
- 6 jajek
- 50 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 250 g świeżej żurawiny
- 2 łyżki miodu + miód do polania placków
- olej kokosowy do smażenia
Placki bananowe bez mąki i bez cukru, podane z sosem żurawinowym i miodem. Szybkie, łatwe, pyszne i zdrowe.
Przyrządzając te placki oparłem się na przepisie na Placuszki bez mąki z bananami i kokosem z książki Davida Frenkiela i Luise Vindahl The Green Kitchen.
Zamiast sugerowanego w przepisie syropu klonowego oraz jagód, placki przygotowałem z miodem i błyskawiczną domową konfiturą z żurawiny. Sos dosłodziłem tylko miodem, dzięki czemu zachował on lekką kwaskowatość, która bardzo dobrze współgra ze słodkimi plackami. Tym słodszymi, im bardziej dojrzałych bananów użyjesz.
Warto dodać, że według oryginalnego przepisu z podanych proporcji składników powinno wyjść 10 placuszków (smażonych po 4 sztuki na patelni o średnicy 25 centymetrów). Ja smażyłem po 4 placki na patelni o większej średnicy (32 cm), można więc z dużym prawdopodobieństwem założyć, że moje placki były nieco większe, a mimo to uzyskałem ich… 21, czyli dwa razy więcej niż wskazali autorzy książki. To drobna nieścisłość, która jednak nie ma większego znaczenia, ponieważ placki są tak smaczne, że naprawdę trudno powstrzymać się od zjedzenia ich w każdej ilości:-)
Placki bananowe – PRZEPIS:
- Przepłucz żurawinę i przełóż do rondelka. Dodaj miód, trochę wody i gotuj, co jakiś czas mieszając i ewentualnie dolewając wody, aż uzyskasz dość gęsty sos (ZOBACZ). Owoce nie powinny rozpaść się całkowicie – wtedy będą ładniej wyglądać. Gotowy sos odstaw (ZOBACZ). Podgrzej go tuż przed podaniem, dolewając wrzątku, jeśli zanadto zgęstnieje.
- W dużej misce rozgnieć widelcem banany na papkę. Dodaj jajka i wymieszaj. Następnie dodaj wiórki kokosowe oraz cynamon i ponownie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej trochę oleju kokosowego i usmaż placuszki, aż ładnie się zrumienią z obydwu stron. Placuszki przewracaj ostrożnie, są zwarte, ale dość delikatne.
- Gotowe placuszki ułóż w stosik. Podawaj z sosem żurawinowym, polane dodatkową porcją miodu.
Smacznego!
Dziękuję, super placki
To mi się podoba :D
Zrobione. Pyszne.
Też się skusiłam na te placuszki :)
Mają to „coś”:-)
Czy wiorki kokosowe są konieczne? ;)
Wiórki zastępują mąkę, chłoną wilgoć z owoców i wiążą ciasto. Jeśli wolisz, możesz je zastąpić mielonymi orzechami albo dowolną mąką – bezglutenową lub glutenową, w zależności od preferencji.
mniam mniam
Pyszne są te Twoje placki, często je robię
Przepis jak dla mnie wymyślony, ideał dla alergika