- 4 banany
- 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 jajka
- 200 g chudego twarogu
- 1 gruszka
Przepis na bardzo smaczne, a przy okazji mocno bananowe placki.
Do tego łatwe, wystarczy bowiem tylko wymieszać składniki i zadbać o właściwą kleistość (konsystencję) ciasta. Najlepiej smażyć placki o mniejszej średnicy, nakładając łyżką niewielkie porcje ciasta. Z podanych proporcji uzyskałem 25 małych placuszków.
PRZEPIS:
1. W misce rozgnieć widelcem banany na papkę i dodaj startą gruszkę.
2. Dodaj drobno pokruszony ser, jajka i mąkę. Dokładnie wszystko wymieszaj. Mąki na początek lepiej dodać mniej i dorzucić w razie potrzeby.
3. Smaż niewielkie placki na rozgrzanej patelni, aż się ładnie zrumienią.
Smacznego!
Lubię małe rzeczy.. Ale takich mini placuszków chyba jeszcze nie robiłam :)
ZROBIĘ TE PLACUNIE !!!!!!! :D
To się nazywa entuzjazm do gotowania :-)
uwielbiam i robię bardzo często :)
Tak jak mówiłam, tak też zrobiłam. Wczoraj wzięłam się za ten przepis i nie żałuję! Co do skarg, zażaleń i uwag… Każdy kto będzie chciał zrobić te placki musi wiedzieć, że są plusy i minusy tego przepisu: plusem jest to że PLACKI SĄ CHOLERNIE DOBRE a minusem jest fakt że CHOLERNIE SZYBKO SCHODZĄ Z TALERZA :D Co mogę powiedzieć więcej? Bardzo łatwy, przyjemny i szybki w przygotowaniu posiłek a co najlepsze bez użycia cukru – tutaj naturalna fruktoza odgrywa swoją rolę i to naprawdę konkretnie :) Nie potrzeba cukru pudru ani innych słodkich dodatków! Podsumowując – ŚWIETNY PRZEPIS WARTY PONOWNEGO PRZYGOTOWANIA. Luby wciągał placki jak odkurzacz :P Placki są świetne na śniadanie, na obiad i na kolację a nawet jako przekąska na piknik lub lekarstwo na mega kaca!!!!! POOOOOLECAM
Przygotowując placki musiałam dać o 2 łyżki więcej mąki niż w przepisie a placuszków wyszło mi 20 sztuk. Wszystko na pewno zależy od rodzaju mąki kto jakiej używa. Ciasto nakładałam łyżką – 2 porcję na krążka:)
Na zdjęciu placków jest oczywiście mniej bo reszta została skonsumowana już w trakcie robienia zdjęć hehe:P
foto moich placków w linku: http://zapodaj.net/e693e90c87454.jpg.html
Dzięki za mega-komentarz! :-)
Szczera do bólu ;)
Takie lubimy najbardziej! :-)
mega placki!!! gotowa masa wyszła dosyć rzadka, więc dodałam trochę płatków owsianych i wyszły super :D
Muszą być pyszne. Robię jutro:-)
Są, polecam! :-)
To już nie pierwszy raz kiedy robię te placunie. Wczoraj przygotowałam je w wersji bez gruchy i z myślą o moim cukrzykowym dziadku – wciągał je nosem z dodatkiem kubka ciepłego chudego mleka:) POLECAM KOLEJNY RAZ!!!!!
Super!!! Pozdrowienia dla dziadka :-)
Przed chwilą robiłam(bez gruszki i z drobno pokrojonymi kawałkami słodkich jabłek) Pyyyychota:) Polecam.
Pyszneeeeeeee. Choć dodałam mąkę bezglutenową……
I bardzo dobrze:-) To stary przepis, z czasów, zanim FiK porzucił gluten. Nic nie stoi na przeszkodzie, by mąkę pszenną zastąpić dowolną bezglutenową. Cieszę się, że smakowało, pozdrawiam
Placki to najlepsze śniadanie;). Zmieniłam mąkę na orkiszową, super pyszne
Właśnie pochłonęłam porcję tych pysznych placków i umarłam ze szczęścia:) Prosty skład, zero cukru, a takie słodziutkie. Są rewelacyjne! Dziękuję za przepis!
Śniadanie jak marzenie
Pycha, zrobiłam raz z pszenną, raz z ryżową, obie smakowały córci:)