• ½ świeżego ananasa
  • 1 twarożek ananasowy Le Roule (Rians)
  • 1 twarożek żurawinowy Le Roule (Rians)
  • trochę suszonej żurawiny
  • kilka płatków kandyzowanego ananasa (opcjonalnie)
  • Na placki (ok. 8-9 placków):
  • 100 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta mielonego cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • kopiasta łyżka płatków owsianych
  • szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • 20 g masła

Placki owsiane z owocowym twarożkiem.

Placki owsiane mogą stać się bazą zarówno dla dań na słodko, jak i na ostro. Połączenie z owocowymi serkami i owocami (tu: ananasem i żurawiną) to jedna z opcji, która świetnie zdaje egzamin.

PRZEPIS:

1. Odetnij od ananasa górną część z liśćmi oraz spód, a następnie nożem oddziel skórę od miąższu. Obrany ananas przekrój wzdłuż na ćwiartki, a następnie usuń twardy środek, zostawiając tylko miękki i słodki miąższ. Pokrój owoc na kawałki.

2. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i gałkę muszkatołową przez sito do miski, dodaj pozostałe sypkie składniki (sól, cukier i płatki owsiane).

3. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj roztrzepane jajko oraz maślankę. Dokładnie mieszaj do momentu, aż powstanie gładkie ciasto.

4. Na patelni rozpuść masło, przelej je do ciasta, zamieszaj i na chwilę odstaw.

5. Rozgrzej natłuszczoną patelnię i smaż placki, aż się ładnie zrumienią, co powinno zająć ok. 2 minut na każdą stronę.

6. Placki rozłóż na talerzach. Podawaj z twarożkiem żurawinowym i suszoną żurawiną lub z serkiem ananasowym i kawałkami ananasa.

placki-z-ananasem-10

placki-z-ananasem-5