Placki twarogowe z truskawkami.

Truskawki są dobre na wszystko, a ich połączenie z delikatnymi plackami twarogowymi sprawdza się znakomicie. To śniadanie doskonałe, które przypadnie do gustu nawet zagorzałym fanom jajecznicy na bekonie ;-)

Placki twarogowe z truskawkami – SKŁADNIKI na 10-12 placków:

  • ok. 250 g półtłustego twarogu
  • 3 łyżki mąki owsianej bezglutenowej
  • 3 jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • 2 łyżki erytrytolu (albo cukru kokosowego)
  • laska wanilii
  • duże opakowanie jogurtu greckiego
  • ok. 200 g truskawek
  • (opcjonalnie) cukier puder do dekoracji

Placki twarogowe z truskawkami – PRZEPIS:

  1. Z umytych truskawek usuń szypułki i pokrój owoce na cząstki lub plasterki. Zostaw kilka owoców w całości do dekoracji.
  2. Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj pokruszony ser, mąkę i erytrytol (albo cukier), wymieszaj.
  3. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i nożem wyjmij ziarenka. Dodaj je do masy serowej i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszaj.
  4. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę i dodaj do masy serowej. Całość wymieszaj dokładnie, ale delikatnie, tak by białkowa piana nie opadła.
  5. Lekko natłuść patelnię, zbierając papierowym ręcznikiem nadmiar tłuszczu, i smaż placki z obydwu stron, aż osiągną oczekiwany stopień zrumienienia. Uważaj, ponieważ placki smażą się szybko. Gotowe placki utrzymuj w cieple, dopóki nie usmażysz wszystkich.
  6. Placki ułóż na talerzu. Na każdy wyłóż porcję gęstego jogurtu oraz pokrojone truskawki. Talerz udekoruj dodatkowymi truskawkami. Całość można oprószyć cukrem pudrem, przesiewając go przez sito o drobnych oczkach.

Sprawdź też:

Placki twarogowe z truskawkami

Placki twarogowe z truskawkami

Placki twarogowe z truskawkami