Placki z dyni – wyjątkowe, bo jednoskładnikowe.

Plan był inny, ale…

Pierwszym testem dla mojego nowego robota kuchennego, przeprowadzonym w domowym zaciszu, miały być banalne placki z dyni. Standardowo robię je praktycznie tak samo, jak osławione placki z bobu: jest w nich dużo dyni (przeważnie w postaci puree z pieczonej hokkaido z tego przepisu), mało mąki (gfree), jajka i przyprawy. Wszystkie składniki miksuję na gładką masę, po czym smażę placki na niewielkiej ilości tłuszczu i gotowe.

Placki z dyni

Przepis na placki z pieczonej dyni jakimś cudem nie trafił dotąd na bloga. W dużej mierze przez to, że Internet wręcz pęka od receptur na placki wszelakie, nie tylko dyniowe. Po co dokładać do tego pomysł nr 1 000 001? Plan był inny, ale… wyszło jak wyszło i koniec końców mam dla Was wyjątkowy przepis na placki dyniowe z jednego składnika. Wystarczy sama dynia. Nie potrzeba tu ani mąki, ani jajek ani żadnego innego lepiszcza.

Było tak. Jak zwykle, upiekłem dynię (hokkaido) z przeznaczeniem na placki. Wystudziłem i przełożyłem do miksera, by ją zmielić na puree. Robot – tradycyjnie – w kilka chwil rozdrobnił dynię, po czym po ok. 3 minutach dalszego miksowania okazało się, że w misie wcale nie mam dyni zmiksowanej na puree (które wymagałoby dodania do masy jajek i mąki). Mam za to gotowe, w pełni wyrobione, zwarte i elastyczne ciasto na placki. Takie czary 🙂 Używałem bardzo różnych robotów kuchennych, jednak żaden z dotychczasowych tak pozytywnie mnie nie zaskoczył. Wrzucasz dynię -> masz placki. Proste!

Przy okazji klasycznych przepisów na placki weganie często pytają, czym zastąpić jajko, żeby skleić masę? Pomysły są różne. Siemię lniane rozpuszczone w wodzie, sama woda, kasza, soczewica, płatki drożdżowe, sztuczne wegańskie zamienniki jajek… A tymczasem okazuje się, że wystarczy mieć po prostu naprawdę dobry robot. Przy odpowiednim sprzęcie samo warzywo pozwoli zdziałać cuda.

Dobry, czyli jaki?

Używam wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix, który już przy pierwszej próbie dowiódł, że faktycznie ma w sobie coś magicznego. Może pakując do niego dynię wystarczy szepnąć placki z dyni i on już wie, w czym rzecz? Podsłuchał nas, czy jak? 😉 Czas pokaże, czy cudów będzie więcej.

Zaskakujące jest to, że choć zestaw Magimixa nie zawiera zbyt wielu elementów, wszystko w zupełności wystarcza do tego, by robot wyręczył nas w wielu czynnościach, które bez niego trzeba byłoby wykonać samodzielnie podczas gotowania. Trzy misy połączone ze sobą na zasadzie matrioszki zajmują bardzo mało przestrzeni, dzięki czemu robot można przechowywać wygodnie nawet w kuchni o niewielkiej powierzchni. Silnik indukcyjny posiada tylko trzy opcje: on, off i pulse, więc Magimix wszystko robi właściwie sam, dostosowując prędkość do włożonego do misy produktu. O nic nie trzeba się martwić, robot wie lepiej 🙂 a efekty, co widać po plackach dyniowych, są nawet lepsze niż można by oczekiwać.

Placki z dyni

Placki z dyni

Poniższa receptura to przepis na najprostsze placki z dyni na świecie. Składają się wyłącznie z dyni i dodanych do niej przypraw. Nie ma w nich ani jajek, ani mąki, dzięki czemu są w 100% wegańskie i bezglutenowe.

Placki doprawiłem wytrawnie – pieprzem, kolendrą i koprem włoskim (fenkułem). Podałem je z gorzkim miodem (corbezzolo) i orzechami pecan. Takie połączenie sprawdzi się świetnie także z bardziej klasycznymi, słodkimi typami miodów.

To moja propozycja, a Ty możesz doprawić placki (dynię) tak jak lubisz. Jeśli wolisz, użyj do dyni innych przypraw, np. ostrej papryki, wędzonej papryki (pimenton), cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu albo suszonych ziół. Dodatki również możesz dobrać dowolnie.

Przyrządzałem placki z dyni w praktycznie każdej wersji i zawsze wychodzą równie dobre. Wybór przypraw to kwestia gustu. Dynia jest na tyle neutralna w smaku, że można z nią eksperymentować na niezliczoną ilość sposobów.

Placki z dyni – SKŁADNIKI na 12 placków:

  • ok. 350-400 g dyni Hokkaido (waga po upieczeniu)
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • oliwa extra vergine
  • 1-2 łyżeczki owoców kopru włoskiego (w zależności od ilości placków)

Do podania:

  • np. syrop daktylowy, syrop z agawy, miód (tu: corbezzolo)
  • garść orzechów pecan (mogą być też włoskie, laskowe, nerkowce)

Placki z dyni – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Przekrój dynię na pół, usuń gniazdo nasienne z pestkami i pokrój dynię na kawałki. Przełóż dynię do naczynia do zapiekania, skrop oliwą, oprósz pieprzem i nasionami kolendry rozgniecionymi w moździerzu, wymieszaj i wstaw do piekarnika na ok. 40 minut. Czas pieczenia będzie zależny od wielkości kawałków dyni.
  3. Upieczoną dynię odstaw do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej upiec dynię dzień wcześniej i wstawić do lodówki.
  4. Dynię przełóż do robota kuchennego Magimix i zmiksuj. Powinna powstać masa, jak na obrazku poniżej.
  5. Uformuj z masy małe i dość cienkie placki.
  6. Ułóż placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą i oprósz suszonymi owocami kopru włoskiego (fenkułu).
  7. Wstaw placki do piekarnika na ok. 10 minut.
  8. Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw na kilka minut.
  9. Placki podawaj z miodem i grubo posiekanymi orzechami.

Smacznego!

Placki z dyni

Placki z dyni

Placki z dyni

Placki z dyni

Placki z dyni