• 200 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • kawałek twardego sera z mleka koziego (może być też parmezan lub pecorino)
  • 50 g kawioru (tu: świeży kawior z jesiotra ADAMAS YELLOW CAVIAR, 5 puszek x 10 g)
  • trochę świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz

Placki z kaszy gryczanej z kozim serem i kawiorem.

Placki z kaszy gryczanej, wody i przypraw – przygotowane z najprostszych składników, które zapewne każdy ma zawsze pod ręką. Kaszę gryczaną wystarczy zalać świeżą wodą i odstawić na noc – w tym czasie pęcznieje, idealnie mięknie i świetnie nadaje się do ciasta na placki lub naleśniki.

Nie żałuj przypraw. W tym przepisie nietypową nutę smakową zapewnia kmin rzymski, który znakomicie komponuje się z pozostałymi składnikami.

Placki smażę bez tłuszczu (na patelni z powłoką tytanową). Można podać je z dowolnymi składnikami (np. roślinnymi, dzięki czemu pozostaną wegańskie), ja jednak tym razem potraktowałem je jak gryczane bliny – dodałem kawior i pokrojony w cieniutkie plasterki kozi ser.

Z podanych proporcji składników otrzymasz ok. 33 małych placków – 1 placek to 1 płaska łyżka stołowa ciasta (1 placek ma ok. 50 kcal).

PRZEPIS:

  1. Wsyp kaszę do garnka lub miski, zalej sporą ilością wody (kilka cm ponad poziom kaszy) i odstaw na noc.
  2. Przecedź kaszę i przełóż do blendera. Wlej trochę świeżej wody (tylko tyle, by ułatwić pracę urządzenia) i dokładnie zmiksuj wraz z przyprawami, uzyskując gładkie ciasto, bardziej gęste od naleśnikowego.
  3. Rozgrzej patelnię przeznaczoną do smażenia bez tłuszczu i usmaż placki (ZOBACZ), nakładając porcje ciasta łyżką. Placki przewracaj na drugą stronę dopiero wówczas, gdy wyraźnie stwardnieją na krawędziach.
  4. Placki podaj z kozim serem, porcją kawioru i listkami tymianku.