• 100 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sporo mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • kopiasta łyżka płatków owsianych (górskich)
  • szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • 20 g masła

Ten świetny, a przy tym nieskomplikowany przepis pochodzi z książki Billa Grangera „Nakarm mnie”. Dostosowałem go do moich potrzeb i jeszcze nieco uprościłem. Oczywiście, placuszki można podać saute albo ze wszystkim, na co tylko macie ochotę. Same placuszki nie są szczególnie słodkie, więc jeśli planujecie naprawdę słodkie śniadanie, postarajcie się o odpowiednie dodatki.

Przesiejcie mąkę przez sito do miski i dodajcie pozostałe sypkie składniki. Wszystko dokładnie wymieszajcie, a następnie dodajcie roztrzepane jajko oraz maślankę. Dokładnie mieszajcie, do momentu aż powstanie gładkie ciasto. Na patelni rozpuśćcie masło, przelejcie je do ciasta, zamieszajcie i na chwilę odstawcie.

W międzyczasie, porządnie rozgrzejcie natłuszczoną patelnię, a najlepiej dwie :-). Smażcie placki, aż się ładnie zrumienią, co powinno zająć ok. 2-3 minut na każdą stronę. Kiedy będą gotowe, ułóżcie je w stosik, udekorujcie wiśniami i podawajcie z porcją jogurtu greckiego albo gęstego twarożku.