• 4 grubsze plasterki dobrego boczku
  • 500 g szparagów
  • 200-250 g makaronu pokrzywowego (tu: Morelli)
  • pieprz
  • parmezan

Prosty, szybki i pyszny makaron ze szparagami.

Użyjcie dobrego, wędzonego (nie ‘wodnistego’!) boczku.

1. Plastry boczku podsmażcie na patelni z dwóch stron, aż ładnie się zrumienią.

2. W tym czasie odłamcie zdrewniałe końcówki szparagów; odetnijcie główki i odłóżcie je na bok. Posiekajcie szparagi na kawałki.

3. Na tłuszczu wytopionym z boczku podsmażcie szparagi przez ok. 3 minuty, aż zaczną mięknąć. Doprawcie pieprzem, dodajcie na patelnię główki i duście jeszcze 2-3 minuty. Nie doprawiam szparagów solą, ponieważ zazwyczaj boczek jest wystarczająco słony.

4. Pokrójcie boczek na spore kawałki i dodajcie do gotowych szparagów.

5. W tym czasie ugotujcie makaron al dente, trochę krócej niż wg przepisu na opakowaniu. Odcedźcie, zachowując trochę wody po makaronie.

6. Dodajcie makaron na patelnię, dodajcie też trochę wody po gotowaniu, wymieszajcie i chwilę podduście.

7. Gotowe porcje posypcie świeżo startym parmezanem.

Smacznego!

Makaron ze szparagami L_03