• kilka dużych kolorowych pomidorów (m.in. bawole serce)
  • kilka śliwek, tu: mieszaniec (2-3 sztuki na porcję)
  • kilka orzechów macadamia (2-3 sztuki na porcję)
  • ok. 10-12 plasterków prosciutto (tu: San Daniele)
  • 2 garście listków bazylii (tu: młoda bazylia grecka)
  • oliwa extra vergine
  • pieprz
  • sól (opcjonalnie)

Sałatka z pomidorów, śliwek, prosciutto i orzechów macadamia.

O prostocie tego dania świadczy fakt, że przepis zamknął się w dwóch punktach :-). Nieraz łączyłem już pomidory z owocami, ponieważ takie zestawienie jednych i drugich świetnie ze sobą współgra. Szczególnie dobrze sprawdzają się tu morele i śliwki. Tym razem śliwki dołączyły do kolorowych pomidorów, które są głównym bohaterem przepisu.

Użyj takich pomidorów, do jakich masz dostęp. Polecam bawole serca, a generalnie – im więcej kolorów, tym bardziej atrakcyjnie. Do sałatki dodałem też kiszony zielony pomidor, który zaskakuje smakiem i wzbogaca całość, ale jego dodatek nie jest tu rzecz jasna konieczny.

Danie uzupełnia szynka, orzechy i bazylia – tym razem młodziutka bazylia grecka, która wyglądem przypomina nieco rzeżuchę. W taki sam sposób jak rzeżucha została ścięta i dopełniła sałatkę.

Jeżeli nie jesz mięsa, możesz zastąpić prosciutto odrobiną sera dobrej jakości, a jeśli jesteś weganinem po prostu pomiń szynkę – przepis na tym nie straci.

pomidory-z-prosciutto-l_10

pomidory-z-prosciutto-l_14

pomidory-z-prosciutto-l_17

PRZEPIS:

1. Umyte pomidory pokrój w plastry i ułóż na dużych talerzach. Dodaj plasterki śliwek.
2. Ułóż plastry prosciutto. Skrop oliwą i posyp grubo posiekanymi orzechami oraz listkami bazylii. Jeśli potrzebujesz, dopraw sałatkę pieprzem i solą.

pomidory-z-prosciutto-l_04

pomidory-z-prosciutto-l_13

pomidory-z-prosciutto-l_05

pomidory-z-prosciutto-l_07

pomidory-z-prosciutto-l_06

pomidory-z-prosciutto-l_02