• 3-4 buraki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchew
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. litr bulionu
  • pieprz, sól

Bardzo prosty przepis na pyszną zupę z buraków.

To kolejna propozycja kulinarna z książki „Uczta Lodu i Ognia”, zawierającej przepisy opracowane na podstawie „Gry o Tron” oraz kolejnych części sagi George’a R.R. Martina. W porównaniu z książkową wersją, lekko zmodyfikowałem przepis, tj. przede wszystkim zrezygnowałem z ziemniaków i dodałem pieprz. A właściwie mnóstwo pieprzu.

Częściej stawiam na buraki pieczone aniżeli gotowane (przepis na zupę-krem z pieczonych buraków znajdziecie TUTAJ, a na świetny chłodnik TUTAJ), a jeśli gotowane, to zwykle w towarzystwie innych warzyw (np. ZUPA Z LETNICH WARZYW), ale ten minimalistyczny i kusząco nieskomplikowany przepis również sprawdza się doskonale. Co więcej, zupa tak samo dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno, dlatego spokojnie można serwować ją jako chłodnik.

1. Przekrój wzdłuż obraną ze skóry marchew i posiekaj. Posiekaj czosnek i cebulę.

2. Podsmaż warzywa na patelni przez ok. 10 minut, aż nieco zmiękną.

3. W tym czasie obierz buraki ze skóry i pokrój na niewielkie kawałki (najlepiej zrobić to w gumowych rękawiczkach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, by nie ubrudzić sobie rąk).

4. Przełóż podsmażone warzywa i buraki do garnka z bulionem.

5. Zwiększ ogień, a gdy bulion prawie zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, przykryj częściowo garnek i gotuj całość do momentu, aż buraki zmiękną. Dopraw porządną szczyptą pieprzu i, w razie potrzeby, solą.

6. Zmiksuj zupę w garnku lub w blenderze (w razie potrzeby miksuj partiami).

Smacznego!

Zupa z buraków L_02

Zupa z buraków L_04

Zupa z buraków L_05