• 100 g makaronu ryżowego tagliatelle
  • 1 pierś z kurczaka
  • 400 g mrożonego groszku cukrowego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 papryczka chilli
  • sos sojowy
  • kawałek imbiru
  • pieprz
  • łyżeczka przyprawy 5 smaków

Trudno wyobrazić sobie inne danie, w którym tak dobry efekt można osiągnąć przy użyciu równie minimalnego nakładu czasu i umiejętności.

Tego typu dania z kurczaka i makaronu ryżowego są nie tylko wyjątkowo szybkie w przygotowaniu i całkiem efektowne, ale przede wszystkim zupełnie nieskomplikowane.

1. Kurczaka pokrójcie na niewielkie kawałki, wielkości mniej więcej połowy kciuka.

2. Posiekajcie szczypiorek i papryczkę chilli (bez pestek). Obrany ze skórki kawałek imbiru utrzyjcie na tarce.

2. W głębokiej patelni smażcie na rozgrzanym oleju groszek cukrowy, co jakiś czas mieszając.

3. Po ok. 4-5 minutach dodajcie kurczaka, posiekaną papryczkę chilli, przyprawę 5 smaków oraz starty imbir.

4. Wlejcie na patelnię sos sojowy, porządnie zamieszajcie i smażcie, co jakiś czas mieszając, aż kurczak będzie gotowy (ok. 4-5 minut).

5. W tym czasie, włóżcie do miski makaron ryżowy i zalejcie go wrzątkiem. Przykryjcie miskę talerzem i odstawcie na 3 minuty (lub na czas podany na opakowaniu).

6. Odcedźcie makaron i przełóżcie go na patelnię.

7. Wymieszajcie, dodajcie większość szczypiorku i doprawcie całość szczyptą pieprzu.

8. Dania na talerzach udekorujcie resztą szczypiorku.

Prosty kurczak z groszkiem cukrowym i makaronem ryżowym 4