• 100 g czarnej soczewicy
  • 6 przegrzebków
  • duży pęczek natki pietruszki
  • mała garść orzechów nerkowca
  • 1 cytryna
  • oliwa extra vergine
  • pieprz
  • sól
  • olej i masło do smażenia

Przegrzebki z czarną soczewicą i cytrynowo-pietruszkowym pesto.

Delikatne przegrzebki (zwane też małżami św. Jakuba) z najdelikatniejszą czarną soczewicą oraz świeżym pesto z natki pietruszki i cytryny.

Czarna soczewica Beluga, która zawdzięcza swą nazwę temu, że wyglądem przypomina czarny kawior, to mój ulubiony rodzaj soczewicy. Czarna Beluga jest najsmaczniejsza, najdelikatniejsza i najlżejsza. Jest tak smaczna, że nie potrzebuje zbyt wielu dodatków. Dobrze sprawdza się w potrawach z jednym dodatkowym składnikiem, świetnie pasuje również do ryb i owoców morza, np. krewetek czy przegrzebków.

Same przegrzebki uwielbiam – za ich smak, ale też za łatwość w przygotowaniu. Udadzą się zawsze, jeśli tylko nie spędzą zbyt wiele czasu na patelni. Danie dobrze uzupełnia nieco oszukane pesto z wyraźnie odświeżającą cytrynową nutą.

Przegrzebki i soczewica L_05

Przegrzebki i soczewica L_09

PRZEPIS:

1. Przepłucz soczewicę pod bieżącą wodą i gotuj przez ok. 30 minut w proporcji 1 część soczewicy na 2 części wody. Gdy soczewica będzie gotowa odlej z garnka – w razie potrzeby – nadmiar wody, dopraw solą, wlej trochę oliwy i wymieszaj.

2. W tym czasie zmiksuj listki pietruszki, orzechy, sporą szczyptę soli i pieprzu, sok z cytryny i taką ilość oliwy, aby uzyskać dość gładki sos o konsystencji pesto.

3. Na patelni rozgrzej olej i trochę masła i usmaż doprawione pieprzem przegrzebki z dwóch stron (około minuty na każdą stronę).

4. Przegrzebki podaj z soczewicą i pesto. Danie skrop oliwą.

Smacznego!

Przegrzebki i soczewica L_10

Przegrzebki i soczewica L_01

Przegrzebki i soczewica L_06