• 4 przepiórki
  • 100 g chorizo (bezglutenowego)
  • 100 g zielonej soczewicy
  • 1 główka czosnku
  • 5 gałązek rozmarynu
  • garść gałązek podsuszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa extra vergine
  • olej do smażenia

Przepiórki pieczone z chorizo i soczewicą.

Soczewica to bardzo trafiony dodatek do dziczyzny, a w tym daniu, dzięki tłuszczowi z chorizo (ZOBACZ), któremu aromatu dodały zioła i czosnek, nabiera mnóstwa smaku.

Przepiórki mają bardzo chude i smaczne mięso, które wspaniale przechodzi aromatem tymianku, rozmarynu i oczywiście kiełbasy. Zaletą tych malutkich ptaszków jest także to, że nie muszą wcześniej kruszeć, można piec je od razu i nie zajmuje to wiele czasu.

W podobny sposób możesz przygotować również gołębie czy perliczki, oczywiście piekąc je nieco dłużej. Wystarczy jeszcze tylko kieliszek dobrego czerwonego wina i pyszne danie gotowe.

Przepiorki z chorizo L_11

Przepiorki z chorizo L_04

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Przepłucz soczewicę i ugotuj (ok. 30 minut) w proporcji jedna część soczewicy na dwie części wody. Ugotowaną soczewicę dopraw solą, pieprzem i niewielką ilością oliwy. Przykryj garnek talerzem i odstaw do momentu, aż reszta dania będzie gotowa.
  3. Przepiórki oprósz solą i pieprzem. Nadziej je rozmarynem i tymiankiem (jedną gałązkę rozmarynu i kilka gałązek tymianku odłóż).
  4. W głębokiej patelni, która nadaje się również do wstawienia do piekarnika, rozgrzej niewielką ilość oleju i wrzuć chorizo pokrojone w półplasterki. Smaż przez chwilę, aż kiełbasa puści trochę tłuszczu.
  5. Na patelnię dodaj przepiórki, przekrojoną na pół główkę czosnku (przekrojoną częścią na dno patelni, tak by tłuszcz nabrał aromatu czosnku) oraz odłożone wcześniej gałązki rozmarynu i tymianku. Smaż przepiórki przez kilka minut, przewracając je na drugą stronę, aż nabiorą koloru od tłuszczu wytopionego z chorizo, a ich skórka zacznie się lekko złocić.
  6. Wstaw patelnię do piekarnika na ok. 20 minut lub nieco dłużej. W połowie pieczenia odwróć przepiórki na drugą stronę.
  7. Przepiórki podaj z soczewicą i usmażonym chorizo. Soczewicę możesz polać niewielką ilością aromatycznego tłuszczu z patelni.

Smacznego!

Przepiorki z chorizo L_03

Przepiorki z chorizo L_02

Przepiorki z chorizo L_06