Przepisy z podróży.

Podróże to jedno z najwspanialszych doświadczeń, jakie mogą człowieka spotkać. To poznawanie nowych miejsc i odkrywanie nowych smaków. Nie ma jednego bez drugiego, dlatego przy okazji każdego, najkrótszego nawet wyjazdu staram się próbować jak najwięcej. Poznawać składniki i potrawy typowe dla miejsca, które odwiedzam, i jego lokalnej kuchni.

Przepisy z podróży lub podróżami inspirowane publikuję w miarę regularnie, choć z wolnym czasem na to ambitne zajęcie bywa niestety różnie. Od czerwca na blogowy debiut czekają na przykład frytki z ciecierzycy, którymi zajadaliśmy się tego lata w Prowansji. Winter is coming, a to sprzyja zatrzaskiwaniu się w domu. I gotowaniu też, więc frytki będą niebawem.

Kiedy jestem daleko od domu, najbardziej – z kulinarnego punktu widzenia – cieszą mnie zawsze dwie rzeczy: odwiedziny na lokalnych targach i dobre posiłki w fajnych restauracjach. To jedne z najprzyjemniejszych podróżniczych rozrywek, która zapadają w pamięć na długo. Pisząc dobre posiłki mam na myśli wszystko to, co nie mieści się w kategorii fast food. Standaryzacji, powtarzalności, nudzie i kiepskim składnikom mówię stanowcze NIE. Targ i lokalna kuchnia to najlepsze źródła inspiracji. A najfajniejsze jest w tym wszystkim to, że przeważnie okazuje się, że wystarczy tylko kilka składników. Zwykle dobrze nam znanych, ale połączonych lub podanych w sposób, który pod jakimś względem nas zaskoczy. I do czegoś pozytywnego zainspiruje 🙂

Przepisy z podróży

Poniżej zestaw wybranych (bo nie wszystkich) przepisów inspirowanych podróżami. W większości szybkich, łatwych i przyjemnych. Wytrawnych i słodkich 🙂 Smacznego!

By przejść do konkretnego przepisu, kliknij w zdjęcie.

Castagnaccio (Toskania)

Przepisy z podróży

Bonet (Piemont)

Przepisy z podróży

Gotlandspannkaka (Gotlandia)

Przepisy z podróży

Cataplana (Algarve, Portugalia)

Przepisy z podróży

Burger z samych roślin (Tallin, Estonia)

Przepisy z podróży

Ratatouille (Prowansja)

Przepisy z podróży

Groszek duszony z sałatą (Francja)

Farinata (Liguria)

Lody z jabłek, koziego sera i calvadosu (Normandia)

Przepisy z podróży

Pan de higo (Katalonia)

Przepisy z podróży

Bacalhau à Brás (Portugalia)

Przepisy z podróży

Panforte di Siena (Toskania)

Przepisy z podróży

Amaretti (Włochy)

Przepisy z podróży

Deser z orzechów i sera (Portugalia)

Przepisy z podróży

Bób w pomidorach (Portugalia)

Batatas bravas (Katalonia)

Przepisy z podróży

Łotewskie naleśniki (Ryga, Łotwa)

Przepisy z podróży

Kokostoppar (Szwecja)

Przepisy z podróży

Ciastka maślane z czekoladą (Francja)

Przepisy z podróży

Puder z grzybów (Włochy i Portugalia)

Przepisy z podróży

Crespéou (Prowansja)

Przepisy z podróży

Placki gryczane (Finlandia)

Przepisy z podróży

Obserwuj FiKa na Instagramie!