- 4 zielone szparagi
- 2 jaja perlicze
- trochę parmezanu
- ok. 1/2 czarnej trufli
- pieprz
Małe, zgrabne, nieco ekskluzywne. Coś, co cieszy oko i raduje podniebienie, czyli pyszna przystawka na dwa kęsy.
Chodziło mi tu o skomponowanie małej i zgrabnej przystawki, podanej na niewielkim talerzu. Jeśli nie dysponujesz odpowiednim naczyniem do podania, możesz użyć dowolnego innego.
Nie zamierzam również upierać się, że czarna trufla stanowi tu dodatek niezbędny. Niewątpliwie prezentuje się atrakcyjnie i dobrze pasuje do eleganckiej przystawki, ale to nie znaczy, że nie możesz z niej zrezygnować.
Użyłem jaja perliczego (ZOBACZ)*, ponieważ miałem ku temu okazję, ale możesz oczywiście użyć również kurzego (jaja perlicze są o ok. 1/2 mniejsze od kurzych). Jeśli kurze jajko okaże się nieco zbyt duże, by zmieścić się w niewielkim naczynku, po prostu trochę przytnij białko.
PRZEPIS:
1. Odłam zdrewniałe końcówki zielonych szparagów i usmaż je na mocno rozgrzanej patelni grillowej (uwaga: nie za długo, szparagi muszą pozostać chrupkie i jędrne, wystarczy ok. 4 minut).
2. W tym czasie przygotuj na drugiej patelni jajka sadzone. Smaż je na niewielkim ogniu i – jeśli chcesz zachować ładne płynne żółtko – nie przewracaj ich na drugą stronę. Jajko powinno być gotowe (z ładnie ‚płynącym’ żółtkiem), gdy białko dobrze się zetnie.
3. Przełóż jajka do małych i zgrabnych okrągłych naczynek. Połóż na nich grillowane szparagi (skróć je, jeśli będą zbyt długie).
4. Dodaj wiórki parmezanu i pokrojoną w bardzo cienkie plasterki (ZOBACZ) czarną truflę oraz porządnie oprósz całość świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!
*Często pytacie, gdzie FiK zaopatruje się w jaja, szczególnie te mniej popularne i trudne do zdobycia, jak gęsie (ZOBACZ), kacze (ZOBACZ), perlicze (ZOBACZ) czy przepiórcze (ZOBACZ). Odpowiedź jest prosta – w punkcie sprzedaży Jajaplus.pl – pod Halą Mirowską. Wszystkie sprzedawane tam jaja pochodzą z ekologicznych małych hodowli. Jeśli nie chcecie zaopatrywać się w marketach i szukacie jaj naprawdę dobrej jakości, to zdecydowanie miejscówka dla Was.
Jak smakują trufle? Mają smak podobny do innych grzybów?
Trufle mają smak jedyny w swoim rodzaju (te, których tu użyłem, jakby lekko orzechowo-maślany?), nie smakują jak inne grzyby;-)
Zatęskniłam za szparagami. Niech zima szybko mija i byle do wiosny.
Niech ja tylko dorwę szparagi
mistrz przystaweczka
Gdzie w Wawie można kupić jaja perlicze??
Pod Halą Mirowską.