• 1-2 duże pomidory malinowe lub bawole serce
  • pęczek bazylii
  • mały kawałek sera (peyniri, feta lub ricotta)
  • oliwa extra vergine
  • ocet z czerwonego wina
  • sól i pieprz

Sam już nie wiem, czy ta prosta przystawka lepiej wygląda, czy smakuje.

Trzy włoskie kolory, a jednocześnie najbardziej klasyczne składniki sałatki, czyli pomidor, bazylia i ser. Bardzo spodobał mi się sposób, w jaki Jamie Oliver wykorzystał je w książce „Kulinarne wyprawy Jamiego”. To moja wersja tego dania.

1. W blenderze zmiksujcie prawie całą bazylię (zostawcie trochę najładniejszych listków) z oliwą, octem, solą i pieprzem. Pasta powinna mieć konsystencję pesto. Jeśli Wasz blender słabo radzi sobie z miksowaniem liści, jest na to łatwy sposób. Zmiksujcie bazylię z taką ilością wody, aby blender dobrze pracował, a następnie przetrzyjcie pastę przez sito, odcedzając płyn. Dalej, w małej misce do zmielonych liści dodajcie oliwę, ocet i przyprawy, a całość wymieszajcie.

2. Pokrójcie pomidory w dość grube plastry.

3. Na każdym plastrze rozsmarujcie porcję pasty oraz drobno pokruszcie ser. Plaster udekorujcie odłożonymi wcześniej listkami.

Smacznego!

Przystawka z pomidora L_02

Przystawka z pomidora L_03