• 100 g ryżu jaśminowego
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 250 ml wody
  • 30 truskawek (plus truskawki do dekoracji)
  • 1 laska wanilii
  • kilka suszonych fig (tu: czarne figi)
  • mała garść prażonych migdałów
  • trochę białego wytrawnego wina

Pudding truskawkowy z figami.

Mój ulubiony sposób przyrządzania ryżowego puddingu to ten najprostszy – długo gotowany ryż idealnie mięknie i staje się kremowy, a całość nabiera smaku wyrazistych aromatycznych dodatków; w tym przypadku świeżych, słodkich i soczystych truskawek.

Poza sezonem ten sam pudding możesz przygotować z truskawek mrożonych. W tym celu najlepiej zamroź kilka pudełek najsłodszych świeżych truskawek, dojrzałych w słońcu i kupionych w szczycie letniego sezonu – przydadzą się później, jesienią i zimą, do wielu fajnych potraw.

Jak zwykle u mnie, pudding nie jest szczególnie słodki, ale standardowo i celowo go nie dosładzam. Jeśli wolisz słodsze smaki, dodaj trochę miodu albo innego słodzidła, którego używasz.

Suszone figi namoczone w winie nabierają bardzo fajnego smaku, ale w razie potrzeby możesz użyć również innego alkoholu (oczywiście im mocniejszy, tym jego smak będzie bardziej wyczuwalny w owocach). Możesz też dodać do puddingu figi bez ich uprzedniego namaczania.

Pudding truskawkowy L_01

Pudding truskawkowy L_07

PRZEPIS:

  1. Figi przekrój na połówki, wrzuć do małej miski i zalej białym winem. Odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Do rondla wrzuć ryż, wlej mleko i wodę. Zagotuj.
  3. Zmniejsz ogień, dodaj truskawki i wanilię. Gotuj ok. 35-40 minut, co jakiś czas mieszając i rozgniatając truskawki. W razie potrzeby dodaj więcej wody. Jeśli płynu będzie zbyt dużo, gotuj dłużej – gotowy pudding powinien być gęsty.
  4. Pudding przełóż do miseczek i podaj z dodatkowymi truskawkami, figami i grubo posiekanymi migdałami.

Pudding truskawkowy L_05

Pudding truskawkowy L_06