Ranginak – perskie ciasto daktylowe. Bezglutenowe, wegańskie i bez pieczenia.

Ranginak

Ranginak to znakomite ciasto z daktyli i orzechów, doprawione kardamonem i cynamonem.

Ponoć recepturę na ten popularny w perskiej kuchni deser ma w swym repertuarze prawie każdy irański kucharz. Trudno się temu dziwić. Przepis jest bardzo łatwy, a ciasto nie wymaga nawet pieczenia. Jedyną trudność może ewentualnie sprawić zdobycie wysokiej jakości składników. Im lepszych daktyli i orzechów użyjesz, tym wspanialszy będzie smak gotowego deseru. Daktyle powinny być świeże, miękkie i ciągnące jak toffi. Najlepiej sprawdzą się izraelskie (Medjool) albo irańskie. Pistacje powinny być naturalne, czyli niesolone i nieprażone. Postaraj się nie zmieniać proporcji przypraw. Kardamonu powinno być wyraźnie więcej niż cynamonu, a ranginak należy obficie przyprawić.

Ranginak

Ranginak

Daktyle i orzechy

Bazę ciasta stanowią wypestkowane daktyle nadziewane zmielonymi orzechami włoskimi, a dopełnia je migdałowa zasmażka i gruba warstwa posypki z mielonych pistacji. Tak przygotowane ciasto dzieli się na ok. 20-25 nieregularnych mini porcji i w ten sposób należy je podawać. Dzięki daktylom jest mocno słodkie, dlatego doskonale komponuje się z czarną kawą. Wolny dzień, ranginak, chemex i jesteś w kawowo-bakaliowym niebie :-)

Kiedy następnym razem będziesz szukać sprawdzonego pomysłu na błyskawiczne ciasto bez pieczenia, które zachwyci rodzinę lub znajomych, pamiętaj o tym smakołyku. Ranginak udaje się zawsze i każdemu :-) Wystarczy zrobić go raz, by uzależnić się na dobre. Ciasto ma niesamowity, wręcz zniewalający aromat, który wystawia silną wolę na naprawdę ciężką próbę. To zasługa między innymi przepysznej zasmażki z mielonych migdałów i oleju kokosowego. Tak uprażone migdały pachną jak szalone!

Inspiracja

Ciasto przygotowałem na podstawie tradycyjnego przepisu z Sephardic Heritage Cookbook: Ottoman, Persian, Moroccan, Egyptian Recipes and More by the Sephardic Temple Or Chadash Sisterhood (2016) z moimi zmianami, które polegają na tym, że:

  • używam nieprażonych orzechów włoskich (przed użyciem można uprażyć je na patelni lub w piekarniku)
  • zasmażkę przygotowuję z oleju kokosowego i mielonych migdałów (zamiast mąki i oleju słonecznikowego lub rzepakowego albo masła lub ghee)
  • do zasmażki nie dodaję cukru (świeże daktyle są wystarczająco słodkie)
  • formę do ciasta natłuszczam olejem kokosowym, nie wykładam jej papierem do pieczenia

Orzechy włoskie, pistacje oraz migdały miksuję kolejno w robocie kuchennym Magimix. Używam małej misy, która idealnie nadaje się do miksowania mniejszych ilości (mieści do 300 g orzechów). Robot radzi sobie z nimi błyskawicznie, na zmiksowanie szklanki orzechów potrzebuje niespełna 30 sekund. Migdały i pistacje należy zmielić drobno. Orzechy włoskie w tym przepisie mogłyby być zmielone nieco grubiej, ale przegapiłem moment i nie zdążyłem wyłączyć robota po max. 10-15 sekundach. Magimix idzie jak burza i w mig obraca orzechy w pył. Warto pamiętać o jego mocy i w trakcie pracy mieć go non stop na oku :-)

Dzięki użyciu Magimixa przygotowanie ciasta zajmuje bardzo niewiele czasu. Robot rozdrabnia orzechy w tempie ekspresowym, a pozostałe czynności to już tylko przyjemne dokańczanie deseru. Później jest jak w reklamie: smak dojrzewa z czasem ;-) Czekanie jest najtrudniejsze, ale nagroda – boska! ?

RanginakRanginakRanginakRanginakRanginakRanginakRanginak

Ranginak

Ranginak – SKŁADNIKI na 20-25 porcji:

Używam formy do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 21 cm

  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • ok. 600 g świeżych daktyli izraelskich (waga bez pestek), u mnie – 33 sztuki
  • 1 szklanka migdałów ze skórką
  • 1 szklanka pistacji niesolonych i nieprażonych
  • 100 g nierafinowanego organicznego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki kardamonu (mielonego lub rozgniecionego w moździerzu)

Ranginak – PRZEPIS:

  1. W małej misie robota kuchennego Magimix zmiksuj kolejno orzechy włoskie, pistacje oraz migdały. Orzechy włoskie i pistacje miksuję dość drobno (ok. 20-25 sekund), a migdały – drobno (ok. 30 sekund), ponieważ w tym przepisie migdały są składnikiem zasmażki i zastępują mąkę.
  2. Przygotuj formę do ciasta: wyłóż ją papierem do pieczenia lub natłuść olejem kokosowym (ja stosuję wariant drugi). Daktyle starannie nadziewaj rozdrobnionymi orzechami włoskimi i układaj ciasno w formie, lekko je dociskając i rozpłaszczając. W zależności od formy i techniki możesz wypełnić ją jedną lub dwiema warstwami daktyli (u mnie są dwie).
  3. W małej misce wymieszaj mielony cynamon i kardamon.
  4. Przygotuj orzechową zasmażkę: na rozgrzanej patelni rozpuść olej kokosowy, a następnie stopniowo – po łyżce – dodawaj mielone migdały, nieustannie mieszając. Dodawanie orzechów i mieszanie zasmażki powinno zająć ok. 10-12 minut. W tym czasie migdałowa zasmażka nabiera mocnego, orzechowego aromatu, ciemniejszej barwy i gęstszej konsystencji.
  5. Gotową zasmażką polej zawartość formy, rozprowadzając zasmażkę łopatką po całej powierzchni ciasta.
  6. Wierzch ciasta polany zasmażką posyp od razu przygotowaną wcześniej mieszanką cynamonu i kardamonu, a następnie obficie obsyp zmielonymi pistacjami.
  7. Odstaw na co najmniej 2-3 godziny. Podawaj w maleńkich porcjach.
  8. Przechowuj w lodówce (do 12 dni).

Sprawdź też: inne przepisy przygotowane z robotem Magimix

Zdjęcie poniżej przedstawia ciasto po 12 dniach w lodówce – jest idealne do długiego przechowywania.

Ranginak

Ranginak

Ranginak