Raw Cocoa – biała surowa czekolada z pistacjami i solą.

Nowa biała organiczna surowa czekolada Raw Cocoa to kolejna 50-gramowa tabliczka, tym razem w wersji z solą himalajską i pistacjami.️

raw-cocoa-white-pistachios-l_03

raw-cocoa-white-pistachios-l_06

Dlaczego biała, skoro ma taki kolor?

Biała, ponieważ nie zawiera kakao (tylko organiczne masło kakaowe), a karmelowa w kolorze, ponieważ jest słodzona nektarem z kwiatów palmy kokosowej. To fajne słodzidło nadaje czekoladzie charakterystycznej barwy i karmelowego posmaku.

W przeciwieństwie do tabliczek gorzkich i ciemnych, w których pierwsze skrzypce na liście składników gra surowe kakao, tu listę otwiera wspomniany wyżej odparowany nektar z kwiatu palmy kokosowej, który zawiera magnez, potas, cynk i żelazo, witaminy z grupy B, przeciwutleniacze i aminokwasy, a do tego jest organiczny i ma niski indeks glikemiczny.

Dodatki, czyli sól w kryształkach i pistacje w całości, których jest całkiem sporo (16%) fajnie kontrastują z kremową, słodką i delikatną masą czekoladową.

raw-cocoa-white-pistachios-l_05

Biała z solą i pistacjami jest ciekawsza w smaku niż opisywana jakiś czas temu kokosowa. Sól i pistacje są w stanie przekonać FiKa nawet do białej czekolady 😉 Kokosowa jest dużo słodsza i bardziej jednorodna w smaku, a tu sól i pistacje dają interesujący, nietuzinkowy rezultat, chociaż soli mogłoby być nieco więcej. Tak czy owak, dla każdego coś miłego – jeśli lubisz słodkie, pokochasz kokosową, a jeśli szukasz czegoś innego, a jednocześnie z gorzkimi nie jest Ci po drodze – biała z pistacjami powinna Cię przekonać.

Biała z pistacjami – tak samo jak inne słodycze Raw Cocoa – jest naturalnie wegańska, bezglutenowa i w 100% organiczna; wszystkie surowce wykorzystywane w procesie produkcji są pochodzenia organicznego. Z uwagi na brak w składzie kakao czekolada powinna być również odpowiednia dla osób z alergią na kakao.

Uprzedzając ewentualne pytania, generalnie tradycyjne białe czekolady uważamy za niejadalne badziewie (o czym była tu mowa niejeden raz), ale tabliczka Raw Cocoa to coś innego. To jedyny taki produkt na rynku – smaczny, czysty i – co w przypadku białej czekolady jest szczególnie istotne – zdrowy (pod warunkiem, że jedzony z umiarem). Taka czekolada może stanowić alternatywę dla marnej jakości białych tabliczek wypakowanych rafinowanym cukrem trzcinowym i tanimi tłuszczami roślinnymi, które obok masła kakaowego nawet nie leżały. Jeśli szukasz jadalnej białej czekolady, spróbuj tej.

Przeczytaj też o innych produktach RAW COCOA

Skład: odparowany nektar z kwiatu palmy kokosowej, masło kakaowe, migdały, pistacje (16%), sól himalajska (1%), wanilia Bourbon. Masa kakaowa – min. 36%

Cena: ok. 10 zł
Waga: 50 g
Gdzie kupić: SUROVITAL, Kuchnie Świata, Alma, Piotr i Paweł, TK Maxx, Organic, Żabka, Fresh Market, Leclerc, Carrefour, Tesco, sklepy internetowe i stacjonarne ze zdrową żywnością
Producent: RAW COCOA | SUROVITAL

raw-cocoa-white-pistachios-l_02

LUBISZ CZEKOLADĘ? Sprawdź Asertywną Czekoladową Listę Przebojów Faceta i Kuchni!

***
KONKURS

Jeśli chcesz zawalczyć o jeden z 3 fajnych zestawów słodyczy Cocoa, w komentarzu pod tym postem napisz, jaka czekolada najbardziej kojarzy Ci się z dzieciństwem. Jeśli dorastałeś/-aś w parszywym PRL-u, możesz napisać też o jakimś czekoladopodobnym wynalazku 😉

Dodając komentarz pod wpisem na blogu, nie przejmuj się komunikatem o spamie. Żaden komentarz nie zginie i po zaaprobowaniu zostanie opublikowany na stronie.

Na Wasze wpisy czekamy do 16.01.2017. Dobrej zabawy!

raw-cocoa-white-pistachios-l_04