Ricotta pieczona z jabłkami i calvadosem.

Połączenie jabłek i calvadosu to coś, co można darzyć tylko jednym uczuciem: bezgranicznym uwielbieniem. Jeżeli dorzucimy do tego kremowy domowy twaróg (najlepiej z koziego mleka), jesteśmy we francuskim raju.

Jabłka z calvadosem łączę często, a powstrzymać może mnie przed tym (chwilowo oczywiście) jedynie brak calvadosu ;-) Na szczęście, co nieco jeszcze mi zostało.

Ricotta pieczona z jabłkami i calvadosem to wspaniały i łatwy deser, który łączy w jedno prosty (i przy okazji dietetyczny) sernik bez kruchego spodu oraz jabłkową tartę tatin. Podobny deser podano nam kiedyś – bardzo dawno temu – we Francji, choć wówczas masa serowa była dociążona creme fraiche i być może masłem. Najkrócej rzecz ujmując, polega on na tym, że cienkie plasterki jabłek duszone z miodem, masłem i calvadosem trafiają najpierw na spód ciasta, by finalnie stać się jego zwieńczeniem. Całości dopełnia kremowa warstwa serowa – w mojej wersji z delikatnej ricotty, do której dodaję jedynie tonkę. Nie ma w niej jajek, masła, śmietany ani innych dopełniaczy, które zwykle pojawiają się w tradycyjnych sernikach.

Jeśli chcesz, ricottę możesz delikatnie dosłodzić, ale nie dodawałbym tu więcej niż 4 łyżki cukru. Jeśli o mnie chodzi, cukier całkowicie pomijam, ponieważ po pierwsze bardzo lubimy naturalny smak ricotty, a po drugie aromatyczny jabłkowo-miodowy wierzch sam w sobie jest mocno słodki. Poza tym, brak cukru w serze dodatkowo podkreśla mocny aromat i słodycz jabłek, podkręconych pozostałymi składnikami sosu.

Ricotta pieczona z jablkami

Ricotta pieczona z jablkami

Ricotta pieczona z jablkami

Sprawdź też inne przepisy z #CALVADOS

Ricotta pieczona z jabłkami i calvadosem – SKŁADNIKI na 10-12 porcji:

  • 1500 g ricotty
  • 50 ml calvadosu
  • 3 jabłka
  • 2 ziarenka tonki (albo 3-4 laski wanilii)
  • 3 kopiaste łyżki gęstego miodu (tu: mniszkowy)
  • 2 łyżki ghee lub masła
  • 2-3 łyżki cukru kokosowego (opcjonalnie, ja w ogóle nie dodaję cukru)

Ricotta pieczona z jabłkami i calvadosem – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni.
  2. Jabłka umyj i bez obierania ze skórki pokrój w cienkie plasterki, najlepiej przy użyciu mandoliny.
  3. Przygotuj jabłka w sosie. W tym celu na patelnię dodaj 2 łyżki ghee (lub masła) i ok. 3 łyżki miodu. Gdy masło i miód roztopią się, dodaj jabłka. Duś przez chwilę, mieszając, po czym zetrzyj do jabłek ok. 1/2 ziarenka tonki i wlej 50 ml calvadosu. Duś, aż jabłka zmiękną i stracą objętość, a sos lekko zgęstnieje (ZOBACZ).
  4. Ricottę przełóż na durszlak i odstaw na ok. 15-30 minut, by odciekła.
  5. Zmiksuj lub wymieszaj w misce ricottę z tonką (1,5 ziarenka świeżo startego) albo z ziarenkami wanilii.
  6. Dno tortownicy z odpinaną obręczą (u mnie: średnica 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz. Nie natłuszczam spodu ani boków tortownicy, ale jeśli Twoja forma do pieczenia tego wymaga, możesz to zrobić.
  7. Na dno tortownicy wyłóż z patelni jabłka wraz z całym sosem z masła, miodu i calvadosu. Rozprowadź możliwie równo, po czym na jabłka wyłóż masę serową. Wygładź wierzch szpatułką. Kiedy sernik się upiecze, jabłkowy spód stanie się wierzchnią warstwą deseru.
  8. Piecz 60 minut na środkowym poziomie, aż ricotta się zetnie i lekko zezłoci. Po 45 minutach możesz wyłączyć dolną grzałkę.
  9. Upieczony sernik wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia, po czym wystudzony wstaw do lodówki na ok. 4 godziny albo na całą noc.
  10. Następnego dnia odepnij obręcz tortownicy i wyłóż sernik na talerz lub paterę spodem do góry – tak, by jabłkowa warstwa stanowiła wierzch deseru.
  11. Deser możesz podać z cafe calva.

Ricotta pieczona z jablkami

Ricotta pieczona z jablkami

Ricotta pieczona z jabłkami

Ricotta pieczona z jablkami

Ricotta pieczona z jablkami