• 100g ryżu carnaroli (lub arborio)
  • 2 średnie cukinie
  • 100g francuskiej surowej kiełbasy
  • 1 duża cebula (lub 2 małe)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • papryczka chilli
  • garść liści świeżej mięty
  • pieprz
  • mielona kolendra Hambleden
  • mielone ziele angielskie Hambleden

Risotto z cukinią i surową francuską kiełbasą.

Cukinia świetnie sprawdza się w wielu daniach, także w risotto.

Dzięki dodatkowi kolendry i ziela angielskiego, potrawa zyskała lekko korzenny smak, który znakomicie współgra z cukinią. Takie risotto świetnie sprawdzi się również w wersji wegetariańskiej – wystarczy zrezygnować z kiełbasy.

PRZEPIS:

1. Podziel cukinię wzdłuż na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i pokrój warzywo w grubsze plasterki.

2. W głębokim rondlu duś cukinię wraz z pieprzem i jednym rozgniecionym, drobno posiekanym ząbkiem czosnku, do momentu, aż zmięknie (przez 5-7 minut), co jakiś czas mieszając.

3. W tym czasie, pokrój kiełbasę na kawałki zbliżone wielkością do kawałków cukinii. Posiekaj cebulę, 2 ząbki czosnku i papryczkę chilli.

4. Gotową cukinię wyjmij z rondla, a następnie duś w nim przez kilka minut posiekany czosnek i cebulę, aż warzywa zmiękną.

5. Dodaj na patelnię ryż i kiełbasę, i mieszając smaż kilka minut, aż ziarna staną się częściowo przezroczyste.

6. Wlej na patelnię wino i, mieszając, zaczekaj aż odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny.

7. Wlej chochlę bulionu, dodaj papryczkę i duś ok. 7-8 minut, nieustannie mieszając i systematycznie dolewając bulionu za każdym razem, gdy wcześniejsza porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż.

8. Dodaj cukinię, pieprz, kolendrę i ziele angielskie, po czym duś jeszcze 10 minut.

9. Gdy risotto będzie gotowe zdejmij je z ognia, dodaj porwane na kawałki listki świeżej mięty, dopraw pieprzem i zamieszaj.

Risotto z cukinią_05

Risotto z cukinią_04