• 100 g ryżu carnaroli lub arborio
  • 12-15 krewetek Black Tiger
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 200-250 g świeżego groszku cukrowego
  • 1/2 litra bulionu
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • pieprz
  • suszona wędzona papryka
  • przyprawa do owoców morza (Hambleden)
  • trochę świeżych listków bazylii

Pyszne, lekkie risotto ze świeżym i chrupiącym groszkiem cukrowym.

1. Posiekajcie cebulę i czosnek.

2. W głębokiej patelni duście warzywa przez kilka minut, aż zmiękną.

3. Dodajcie na patelnię ryż i, mieszając, smażcie całość kolejne kilka minut, aż ziarna staną się częściowo przezroczyste.

4. Wlejcie na patelnię wino i, mieszając, zaczekajcie, aż odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny.

5. Wlejcie chochlę bulionu i duście wszystko razem przez ok. 16 minut, nieustannie mieszając i systematycznie dolewając bulionu za każdym razem, gdy wcześniejsza porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż. W trakcie duszenia dodajcie wędzoną paprykę i przyprawę do owoców morza.

6. Dodajcie krewetki, a po minucie groszek cukrowy i duście, mieszając, jeszcze przez 2-3 minuty.

7. Gdy risotto będzie gotowe, zdejmijcie je z ognia, doprawcie pieprzem i (ewentualnie) solą, dodajcie bazylię i zamieszajcie.

Smacznego!

Risotto z groszkiem cukrowym L_01