• 150 g ryżu arborio (albo carnaroli)
  • 500 g kurek
  • 5 kwiatów cukinii
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • ok. 3/4 litra domowego bulionu (może być z kostki, pod warunkiem, że jest organiczna i bezglutenowa)
  • 3-4 gałązki majeranku
  • 3-4 gałązki tymianku
  • olej i/albo masło do smażenia

Risotto z kurkami i kwiatami cukinii – kolejny pyszny i prosty przepis, pełen – jak zawsze – sezonowych składników. Tym razem w rolach głównych występują kurki i kwiaty cukinii.

Sprawdź też: INNE PRZEPISY Z KURKAMI oraz INNE PRZEPISY Z KWIATAMI CUKINII

Grzyby to oczywisty i często spotykany dodatek do risotto, kurki zaś nadają się do tego dania idealnie. Odrobinę koloru i urozmaicenia wprowadzają kwiaty cukinii, ale jeśli nie będziesz mieć ich pod ręką, po prostu je pomiń. Risotto z samymi kurkami również będzie świetne. To bardzo proste danie, nie wymagające kombinowania.

Najczęściej nie używam tak tradycyjnych składników risotto jak masło, a nawet parmezan (choć – co widać po przepisach na risotto – po parmezan sięgam częściej), ponieważ cenię sobie – zwłaszcza o tej porze roku, czyli latem – risotto o lżejszej konsystencji. Jeśli jednak wolisz, dodaj masło pod sam koniec gotowania, w końcu masło bardzo lubi się z grzybami.

Risotto kurki L_05

PRZEPIS:

1. Przebierz i oczyść kurki. Posiekaj cebulę i czosnek. Odetnij małe cukinie od kwiatów cukinii (możesz wykorzystać je do innego dania), przekrój kwiaty wzdłuż na pół, usuń pręciki z wnętrza kielichów i na koniec opłucz kwiaty.

2. W głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju albo oleju i masła, zwiększ ogień i usmaż kurki. Gotowe zdejmij z patelni.

3. W tej samej patelni, mieszając, duś cebulę i czosnek przez kilka minut, aż zmiękną.

4. Dodaj na patelnię ryż i, mieszając, smaż całość kolejne kilka minut, aż ziarna staną się częściowo przezroczyste.

5. Wlej na patelnię wino i, mieszając, zaczekaj, aż odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny.

6. Wlej chochlę bulionu i duś ryż ok. 15 minut, nieustannie mieszając i systematycznie dolewając bulionu za każdym razem, gdy wcześniejsza porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż.

7. Dodaj kurki i duś, mieszając, jeszcze przez ok. 4 minuty. Dodaj kwiaty cukinii oraz listki tymianku i majeranku.

8. Po kolejnej minucie risotto powinno być gotowe. Zdejmij je z ognia, dopraw pieprzem i solą (jeśli bulion nie był wystarczająco słony) i podawaj.

Smacznego!

Risotto kurki L_03