• 100 g ryżu carnaroli (lub arborio)
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr domowego bulionu
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • 200-250 g pomidorków koktajlowych
  • trochę pietruszki
  • kilka listków mięty
  • parmezan
  • sól, pieprz

Risotto z pomidorkami koktajlowymi.

Nieskomplikowane risotto z jednym podstawowym składnikiem – słodkimi, dojrzałymi pomidorkami koktajlowymi. Prostota przede wszystkim.

O zaletach risotto pisałem już wielokrotnie. Podobnie jak o tym, że risotto jest zdecydowanie łatwiejsze w przygotowaniu niż się powszechnie uważa.

Najlepsze, przynajmniej z mojego punktu widzenia, są takie właśnie, najprostsze wersje tej potrawy. Wystarczy jeden główny składnik i gotowe. Słodkie pomidorki koktajlowe nadają się do tego celu wręcz idealnie.

Włoch pewnie zawahałby się przed dodaniem do risotto pietruszki i prawdopodobnie poprzestałby na bazylii, ale przecież w gotowaniu najważniejsza jest wolność i swoboda twórcza, nie zaś wierność schematom. Oczywiście, para pomidor – bazylia jest świetna, ale pietruszka plus odrobina zupełnie nieoczywistej tu mięty sprawdzą się równie dobrze. Parmezan możesz zetrzeć standardowo, na tarce, ale w płatkach prezentuje się ciekawiej.

Risotto z pomidorkami L_03

PRZEPIS:

  1. Posiekaj cebulę i czosnek. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
  2. W głębokiej patelni duś cebulę i czosnek przez kilka minut, aż zmiękną.
  3. Dodaj na patelnię ryż i, mieszając, smaż całość kolejne kilka minut, aż ziarna staną się częściowo przezroczyste.
  4. Wlej na patelnię wino i, mieszając, zaczekaj, aż odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny.
  5. Wlej chochlę bulionu i duś ryż ok. 18 minut, nieustannie mieszając i systematycznie dolewając bulionu za każdym razem, gdy wcześniejsza porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż.
  6. Dodaj pomidorki koktajlowe i duś całość, mieszając, jeszcze przez ok. 2 minuty.
  7. Gdy risotto będzie gotowe, zdejmij je z ognia, dopraw pieprzem i solą, dodaj posiekaną natkę i zamieszaj.
  8. Podziel risotto na porcje, dodaj kilka listków mięty i zetrzyj kilka płatków parmezanu.

Smacznego!

Risotto z pomidorkami L_06

Risotto z pomidorkami L_02

Risotto z pomidorkami L_05