- ok. 300 g jagód
- 100 g roszponki
- 150-200 g półtwardej, solankowej ricotty z mleka owczego
- oliwa extra vergine Monini
Lato to niepowtarzalna okazja do zajadania się sezonowymi owocami i warzywami.
Prócz najbardziej klasycznego wykorzystania owoców (ciasta, desery, koktajle), warto dodawać je również do wytrawnych sałatek, to jest łączyć je ze składnikami, które na pierwszy rzut oka umiarkowanie się ze sobą zgrywają. Przykładem niech będą choćby jagody, niezwykle uniwersalne, doskonałe zarówno do dań na słodko, jak i na ostro.
Pyszna, krucha, wyraźnie słona, owcza ricotta okazała się doskonałym towarzyszem pięknych, słodkich jagód, w tej nieskomplikowanej, trzyskładnikowej sałatce.
1. Jagody dokładnie opłuczcie.
2. Roszponkę rozłóżcie na talerzach, na niej rozsypcie jagody i pokruszony ser.
3. Sałatkę skropcie dość obficie oliwą extra vergine.
Widziałam podobną na Kwestii Smaku i na stałe zapisała się w mojej głowie, tam była chyba z liśćmi bazylii. Pomyślałam, że genialna jest taka ascetyczna, a taka skończona. I te jagody niczym nie zbrukane, a li jedynie podkreślone. Ach. p.s. Trudny konkurs bakaliowy, bo bakalie to szczególnie jesienią, zimą, ale coś wymyślę;)
Sprawdziłem – nie taki podobny ;-) Tam jest chyba słodki dressing, a tu prosty kontrast słodki/słony + oliwa extra vergine. Tak czy owak, najważniejsze, że trafiłem genialną ricottę – solankowa jest krucha, mocno słona, znakomita :-). Warto poszukać odpowiedniej.
Liczę na inwencję uczestników i zróżnicowanie zgłoszeń :-)
Świetny pomysł, robiłam w weekend i faktycznie połączenie jagód ze słonym serem daje rewelacyjny efekt. Pozdrawiam