• ok. 300 g jagód
  • 100 g roszponki
  • 150-200 g półtwardej, solankowej ricotty z mleka owczego
  • oliwa extra vergine Monini

Lato to niepowtarzalna okazja do zajadania się sezonowymi owocami i warzywami.

Prócz najbardziej klasycznego wykorzystania owoców (ciasta, desery, koktajle), warto dodawać je również do wytrawnych sałatek, to jest łączyć je ze składnikami, które na pierwszy rzut oka umiarkowanie się ze sobą zgrywają. Przykładem niech będą choćby jagody, niezwykle uniwersalne, doskonałe zarówno do dań na słodko, jak i na ostro.

Pyszna, krucha, wyraźnie słona, owcza ricotta okazała się doskonałym towarzyszem pięknych, słodkich jagód, w tej nieskomplikowanej, trzyskładnikowej sałatce.

1. Jagody dokładnie opłuczcie.

2. Roszponkę rozłóżcie na talerzach, na niej rozsypcie jagody i pokruszony ser.

3. Sałatkę skropcie dość obficie oliwą extra vergine.