• 250 g świeżego makaronu pappardelle lub tagliatelle
  • opakowanie (100 g) świeżych liści botwinki
  • 150 g fety
  • karton barszczu czerwonego Krakus (1,5 l)
  • pieprz
  • oliwa extra vergine
  • ocet balsamiczny

Soczyście rubinowy makaron, śnieżnobiała feta i zielone liście botwinki w jednej sałatce. Te kolory i smaki doskonale do siebie pasują. Najprostszy trik na uzyskanie makaronu o takim kolorze to ugotowanie go w gotowym czerwonym barszczu z kartonu. Oczywiście, można wykorzystać w tym celu również świeże buraki, ale ten sposób jest po prostu szybszy. Spróbujcie, a będziecie zaskoczeni efektem.

1. Zagotujcie w garnku barszcz i ugotujcie w nim makaron, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (w tym przypadku – 3 minuty).

2. Odcedźcie makaron na durszlaku, a jeśli chcecie zachować barszcz, wyciągnijcie makaron z garnka łyżką cedzakową i szczypcami do makaronu, i przełóżcie go do durszlaka, by nieco odciekł i przestygł.

3. W misce delikatnie wymieszajcie dłońmi makaron z botwinką i odrobiną oliwy. Makaron może być jeszcze nieco ciepły, ale nie za gorący, tak by liście nie przywiędły. Oliwa zapobiegnie sklejaniu się makaronu.

4. Rozłóżcie na dużym talerzu makaron z botwinką, a na wierzch rozsypcie pokruszoną fetę.

5. Całość skropcie oliwą i octem balsamicznym, oraz posypcie świeżo zmielonym pieprzem.

Rubinowy makaron papardelle z fetą i botwinką 21

Rubinowy makaron papardelle z fetą i botwinką 8