• 1 gęsie jajo
  • ok. 100 g brokułu gałązkowego
  • 4 kwiaty cukinii
  • 100 g rydzów
  • duża garść czarnych oliwek
  • 3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1 limonka
  • oliwa extra vergine
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • masło do smażenia

Rydzom wystarczy zazwyczaj tylko patelnia i masło, ale nie stronią one również od bardziej wyszukanego towarzystwa.

Smażone rydze są znakomite, kiedy więc udało mi się je upolować (metodą na mieszczucha, czyli kupić na targu – nie uzbierać) właśnie na nich oparłem to danie.

Do tego ugotowane na twardo gęsie jajo, brokuł gałązkowy i kwiaty cukinii.

Zdaję sobie sprawę, że pod względem dostępności składników (i oczywiście prezencji, czy nie tak?;-)) wyszła z tego potrawa bardziej restauracyjna niż domowa, ale co tam, raz się żyje:-)

Kwiaty rydze gesie jajo L_09

Kwiaty rydze gesie jajo L_04

PRZEPIS:

1. Opłukane i delikatnie osuszone kwiaty cukinii przekrój wzdłuż na pół, usuń pręciki, przełóż kwiaty do miski, wlej sok z limonki i odstaw.

2. Oczyść rydze, odetnij nóżki. Jeśli kapelusze są bardzo brudne, najlepiej trochę zwilżyć je palcami i ostrożnie przetrzeć papierowym ręcznikiem.

3. Włóż gęsie jajo do garnka z zimną wodą, zagotuj wodę, zmniejsz ogień i gotuj jajo przez ok. 15 minut. Ugotowane jajko przełóż do miseczki z zimną wodą.

4. W tym czasie na parze ugotuj brokuł gałązkowy (ok. 10 minut).

5. Usmaż grzyby na maśle z dodatkiem oleju. Dopraw dużą ilością pieprzu.

6. Na talerzu ułóż porcję brokułu gałązkowego. Na środku talerza wkomponuj przekrojone na pół jajko. Dodaj wyciągnięte z marynaty kwiaty cukinii oraz rydze.

7. Zrób szybki sos: w blenderze ręcznym zmiksuj oliwki z dodatkiem oliwy extra vergine – na gładką masę. Dodaj sok z limonki, w którym marynowały się kwiaty cukinii, oraz jogurt. Zmiksuj i spróbuj. W razie potrzeby dopraw lub dodaj więcej któregoś ze składników sosu.

8. Sosem polej gotowe danie.

Smacznego!

Kwiaty rydze gesie jajo L_02

Kwiaty rydze gesie jajo L_07

Kwiaty rydze gesie jajo L_10

Kwiaty rydze gesie jajo L_08