• 500 g rydzów
  • 2 ząbki czosnku
  • garść listków szałwii
  • łyżeczka gorczycy
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • kilka gałązek tymianku
  • sól
  • pieprz
  • masło

Rydze smażone na maśle z szałwią i gorczycą.

Pyszne rydze z patelni – smażone na maśle z szałwią i gorczycą.

Najlepsze grzyby to grzyby smażone na maśle, na patelni; rydze nie są tu rzecz jasna żadnym wyjątkiem. Co więcej, podczas smażenia rydze nabierają wyjątkowego smaku, który decyduje o tym, że z miejsca lądują na szczycie moich grzybowych upodobań.

Grzyby można usmażyć najprościej jak się da, ale warto wzbogacić je też aromatycznymi ziołami i przyprawami – w tym przypadku szałwią, gorczycą i kolendrą.

Rydze L_03

Rydze L_04

PRZEPIS:

  1. Rydze dokładnie oczyść. Większe kapelusze podziel na mniejsze części.
  2. Na rozgrzaną patelnię wrzuć kawałek masła i listki szałwii. Smaż je przez chwilę, aż zaczną przypominać chrupiące chipsy, po czym dodaj kolendrę i gorczycę. Gdy przyprawy zaczną strzelać, zdejmij je wraz z szałwią z patelni.
  3. W razie potrzeby dodaj na patelnię więcej masła i wrzuć rydze. Grzyby najlepiej smażyć pojedynczą warstwą na średnim ogniu. Dodaj czosnek rozgnieciony płaską stroną noża. Podczas smażenia dopraw grzyby pieprzem. Sól zostaw na koniec, by rydze nie puściły soku i ładnie się zrumieniły.
  4. Pod koniec smażenia dodaj na patelnię szałwię, gorczycę i kolendrę, dopraw solą. Gotowe rydze zdejmij z ognia i dodaj sporo listków świeżego tymianku.

Rydze L_01

Rydze L_09

Rydze L_02