• 1-2 pęczki rzodkiewek (lub więcej)
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • trochę listków świeżego tymianku
  • 1/2 cytryny
  • oliwa extra vergine
  • sól

Rzodkiewki ze szczypiorkiem i tymiankiem.

Prosta i pyszna sałatka z rzodkiewek w marynacie z oliwy i soku z cytryny.

Sałatkę można zjeść od razu – wówczas rzodkiewka zachowa chrupkość. Ja jednak po przygotowaniu wolę odstawić ją na co najmniej 30 minut. Dzięki temu rzodkiewki pod wpływem marynaty z oliwy i soku z cytryny miękną, a ich smak staje się bardziej wyrazisty i orzeźwiający.

Tymianek i szczypiorek możesz zastąpić innymi ziołami, np. miętą, bazylią czy kolendrą.

PRZEPIS:

  1. Pokrój rzodkiewki w cienkie plasterki (najlepiej przy użyciu mandoliny).
  2. Rozłóż rzodkiewki na dużym talerzu. Skrop obficie sokiem z cytryny i oliwą.
  3. Posyp szczypiorkiem, tymiankiem i solą.
  4. Odstaw na pół godziny lub dłużej, by składniki nieco się przegryzły.

Sprawdź też przepis na rewelacyjne PIECZONE RZODKIEWKI.