• 4 pomidory malinowe
  • 1 żółta papryka
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • słoik zielonych oliwek Oliveri (300 g)
  • 200 g fety
  • oliwa extra vergine
  • podsuszany tymianek
  • sól, pieprz

To jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej, podawane na wiele sposobów, choć podstawowe składniki sałatki, co do zasady, pozostają niezmienne.

Fetę można pokroić w kostkę (nuda), albo połamać na nieregularne kawałki (lepiej), lub podać w postaci jednego płaskiego kawałka, ułożonego na wierzchu kawałki. Ten ostatni sposób podpatrzyłem w książce Gavina Baxtera „Smaki świata”.

1. Do miski wrzućcie pokrojone na kawałki pomidory, paprykę oraz ogórek.

2. Dodajcie oliwki* (bez pestek – jeśli oliwki są twarde i zwarte, by usunąć pestkę wystarczy zgnieść je płaską stroną noża) i cebulę posiekaną w drobne piórka.

3. Dodajcie tymianku, pieprz i sól do smaku, wlejcie oliwę i wymieszajcie.

4. Na talerze wyłóżcie porcje sałatki.

5. Kawałek fety przekrójcie wzdłuż na dwie cieńsze połowy. Na wierzchu sałatki ułóżcie otrzymany w ten sposób „plaster” sera.

6. Skropcie go porządnie oliwą i posypcie tymiankiem.

*zielone oliwki z pestkami Oliveri (300 g); skład: zielone oliwki, woda, sól. Można je nabyć m.in. tu: SKLEP.

Smacznego!