• kawałek arbuza
  • trochę ładnych zielonych listków (tu: rukiew wodna i amarantus, ale dobrze sprawdzi się też m.in. rukola, roszponka albo batawia)
  • ok. 12-15 dużych oliwek Kalamata (z pestkami)
  • ok. 80-100 g twarogu z koziego lub owczego mleka
  • oliwa extra vergine

Sałatka z arbuzem i kozim serem.

Sałatka z arbuzem i kozim serem

Połączenie pod tytułem arbuz plus feta sprawdził już chyba każdy. Ja też – był to jeden z pierwszych przepisów, które opublikowałem na tym blogu dawno temu (minęło już ponad 5 lat!), na początku jego istnienia. Później była jeszcze m.in. arbuzowa „pizza” z serem, kaparami, oliwkami i czerwoną cebulą marynowaną w soku z limonki.

To kolejna nieskomplikowana sezonowa sałatka z ledwie kilku składników, którą przygotujesz w dosłownie 3 minuty. Bazuje na bardzo fajnym kontraście między wyrazistą słodyczą soczystego, dojrzałego w słońcu arbuza oraz równie wyraźnym, słonym smakiem oliwek z dodatkiem łagodnego sera i aromatycznej oliwy. Niczego więcej tu nie potrzeba.

Jak zawsze, najważniejsza jest sezonowość i jakość używanych składników. Arbuzy najsmaczniejsze są teraz – między lipcem a wczesnym wrześniem (przy dobrej słonecznej pogodzie). Później zwykle nie warto zawracać sobie nimi głowy. Twaróg również wybierz najlepszej jakości. Jeżeli nie lubisz koziego lub owczego mleka, użyj sera z krowiego mleka, ale kup go na targu, a nie w supermarkecie. Różnicę zauważysz na 100 procent. I docenisz lepszy wybór :-) Zamiast twarogu możesz dodać również ricottę lub fetę, tak jak w przepisie na sałatkę z arbuza i fety. Polecam też oliwki z pestkami, są zdecydowanie smaczniejsze od drylowanych.

Arbuz w takiej jak ta i podobnych konfiguracjach towarzyszy nam przez cały sezon – to świetny i błyskawiczny lunch lub kolacja, który świetnie uzupełni zarówno szklanka wody mineralnej, jak i lampka dobrego wina, w upały najchętniej lekkiego, białego, wytrawnego muscadet, chablis, chardonnay, cavy czy nawet prosecco.

Sałatka z arbuzem i kozim serem

Sałatka z arbuzem i kozim serem

Sałatka z arbuzem i kozim serem – PRZEPIS:

  1. Pokrój arbuz w ładne kawałki. Odetnij skórę.
  2. Usuń pestki z oliwek.
  3. Na talerzach ułóż po 2-3 kawałki arbuza. Dodaj listki (tu: amarantus), oliwki i połamany na kawałki kozi twaróg. Skrop sałatkę oliwą.
  4. Podawaj od razu.

Sprawdź też:

oraz

Do zobaczenia na facebooku lub instagramie.

Sałatka z arbuzem i kozim serem

Sałatka z arbuzem i kozim serem