Sałatka z berberysem, grillowanymi warzywami i migdałami.

To znakomita i bardzo prosta sałatka na każdą okazję. Jej bazę stanowią kolorowy ryż oraz grillowane warzywa.

Przepis pochodzi ze świetnej książki Sabriny Ghayour pt. Persiana. Oryginalną recepturę lekko zmodyfikowałem. Między innymi, zamiast bakłażana dodałem do sałatki soczyste i mięsiste suszone śliwki, które wspaniale go zastępują. O tej porze roku zawsze używam najlepszej suszonej śliwki w galaktyce, czyli mojej ulubionej suski sechlońskiej. W Warszawie można ją kupić na przykład pod Halą Mirowską.

Suska sechlońska to małopolski produkt regionalny, o oryginalnej recepturze i chronionym oznaczeniu geograficznym. Najkrócej rzecz ujmując: to polska śliwka AOP lub DOCG ;-) Pochodzi z czterech małopolskich gmin: Laskowej, Iwkowej, Łososiny Dolnej i Żegociny. Nazwa śliwki wywodzi się z miejscowej gwary. Suska oznacza suszkę, czyli podsuszoną i podwędzoną śliwkę, a przymiotnik sechlońska pochodzi od nazwy miejscowości Sechna. W smaku suska sechlońska jest lekko słodka, z wyczuwalnym posmakiem i aromatem wędzenia. Do wyrobu suski sechlońskiej wykorzystuje się wyłącznie owoce odmian śliwy domowej z pestkami, najczęściej – śliwki węgierki.

W braku śliwy sechlońskiej użyj innych suszonych śliwek jak najlepszej jakości albo po prostu dodaj do sałatki bakłażan – zgodnie z oryginalną recepturą. Jeśli postanowisz dodać bakłażan, pokrój go w talarki, usmaż na patelni grillowej, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.

Suszony berberys i suszone wiśnie zapewniają odświeżający kwaskowaty smak, który świetnie kontrastuje z miodowo-pomarańczowym dressingiem. Zamiast berberysu i wiśni można dodać – w razie potrzeby – suszoną niesłodzoną żurawinę lub suszoną miechunkę (te owoce sprawdzą się tutaj zdecydowanie lepiej niż z natury bardzo słodkie rodzynki).

Kiedy kilka miesięcy temu na targu w Tallinie kupowałem suszony berberys, planowałem dodawać go tylko do herbaty, a okazuje się, że to także doskonały składnik sałatek :-)

Sałatka z berberysem

Sałatka z berberysem

Sałatka z berberysem, grillowanymi warzywami i migdałami – SKŁADNIKI:

  • 100 g ryżu (czerwonego lub czarnego)
  • 1 garść suszonego berberysu
  • 1 garść suszonych wiśni (bez cukru)
  • 10 suszonych śliwek, tu: suska sechlońska
  • 1 mała czerwona cebula lub pół dużej
  • 1 cukinia
  • 1 papryka ramiro
  • 50 g migdałów (wcześniej blanszowanych i obranych ze skórki)
  • 1/2 czerwonej pomarańczy (lub zwykłej)
  • 1 łyżka miodu
  • chlust octu z sherry (lub octu z czerwonego wina)
  • oliwa extra vergine
  • duża garść listków pietruszki
  • duża garść listków kolendry
  • pieprz
  • sól

Sałatka z berberysem, grillowanymi warzywami i migdałami – PRZEPIS:

  1. Ugotuj ryż na sypko w osolonej wodzie. Czarny ryż, którego tu używam, najpierw przepłukuję pod bieżącą wodą, a następnie gotuję w proporcji jedna część ryżu na dwie części wody ok. 30 minut (do momentu, aż ryż całkowicie wchłonie wodę). Ugotowany ryż odstaw do ostygnięcia. Jeżeli zależy Ci na czasie, gotowy ryż możesz przepłukać zimną wodą.
  2. Ostudzony ryż przełóż do dużej miski. Dodaj berberys, wiśnie, przekrojone na pół suszone śliwki oraz drobno posiekaną cebulę. Wlej porządny chlust oliwy, sok wyciśnięty z pomarańczy, miód oraz ocet. Dodaj pieprz. Jeśli ryż po ugotowaniu jest wystarczająco słony, nie dodawaj do sałatki więcej soli. Wymieszaj i odstaw.
  3. Nakłuj paprykę widelcem w kilku miejscach i opiecz nad palnikiem kuchenki do momentu, aż skórka całkiem się zwęgli. Przełóż paprykę do miski i przykryj przezroczystą folią spożywczą – dzięki temu łatwiej obierzesz ją ze skórki.
  4. Przekrój cukinię wzdłuż na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne i pokrój warzywa na nieduże kawałki. Przełóż do miski, wlej trochę oliwy i wymieszaj. Usmaż kawałki cukinii na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Usmażoną cukinię dodaj do sałatki.
  5. Obierz paprykę ze skórki, przekrój i usuń pestki, po czym pokrój miąższ na niewielkie kawałki. Dodaj do sałatki.
  6. Do sałatki dodaj blanszowane migdały oraz posiekaną kolendrę i pietruszkę. Wymieszaj i podawaj.

Smacznego!

Sałatka z berberysem

Sałatka z berberysem