• 2 duże garście musztardowca
  • 2 duże garście rukwi wodnej
  • ok. 100 g wędzonego owczego sera (tu: Manouri)
  • ok. 200 g wyłuskanego bobu
  • garść listków mięty czekoladowej (lub innej)
  • oliwa extra vergine
  • opcjonalnie: sól i pieprz

Sałatka z bobu, rukwi wodnej i domowego wędzonego sera.

To prosta sezonowa sałatka, do której – poza obowiązkowym bobem – możesz dodać właściwie każdego rodzaju zieleninę, np. roszponkę, rukolę czy sałatę rzymską.

Najważniejszy jest tu jednak ser, który uwędziłem w domowej wędzarce (ZOBACZ).

Łagodny solankowy grecki manouri z mleka owczego jest delikatny w smaku, dość kremowy i lekko słony. Pod wpływem wędzenia zmienia barwę skórki (ZOBACZ) oraz nabiera bardziej wyrazistego smaku. Na ciepło, chwilę po wyjęciu z wędzarki ser jest miękki i delikatny, a po wystudzeniu – na przykład na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce, staje się wyraźnie twardszy, a wędzony smak zdecydowanie zyskuje na intensywności. Wkrótce napiszę więcej o samej wędzarce i domowym wędzeniu (nie tylko serów).

Bob z wedzonym serem L_10

Bob z wedzonym serem L_03

Bob z wedzonym serem L_14

PRZEPIS:

  1. Ugotuj bób (3-4 minuty), przepłucz pod bieżącą wodą i obierz ze skórki.
    Przeczytaj też: JAK GOTOWAĆ BÓB?
  2. W dużej misce wymieszaj musztardowiec, rukolę i miętę wraz z oliwą i – ewentualnie –  przyprawami.
  3. Wyłóż zioła na talerz. Na wierzchu rozsyp bób oraz pokruszony ser. Sałatkę skrop oliwą.

Bob z wedzonym serem L_12

Bob z wedzonym serem L_15