• 8 żeńskich kwiatów cukinii
  • 5 młodych małych cukinek
  • 2 fenkuły
  • 2 limonki (albo cytryny)
  • 1/2 pęczka bazylii
  • trochę świeżego tymianku
  • trochę natki fenkułu
  • oliwa extra vergine
  • sól

Świetna, lekka i bardzo odświeżająca sałatka z surowych kwiatów cukinii i młodych małych cukinek.

Cały sekret tej sałatki polega na krótkim zamarynowaniu warzyw (ZOBACZ) w sporej ilości soku z limonki (może być także cytryna, ale limonka doda całości zdecydowanie więcej świeżości), oliwie i szczypcie soli, która dodatkowo zmiękcza warzywa.

Oczywiście najlepiej wykorzystać w tym przepisie jak najmłodsze cukinie, które doskonale nadają się do jedzenia na surowo (nie mówiąc o fenkule), ale marynowanie naprawdę czyni cuda, zwłaszcza jeśli chodzi o kwiaty. Polecam!

Salatka kwiaty cukinii L_004

PRZEPIS:

1. Cukinki pokrój w cienkie paski przy pomocy obieraczki do warzyw i wrzuć do miski.

2. Opłukane kwiaty cukinii odetnij od cukinek, przekrój wzdłuż na pół, usuń pręciki w kielichach kwiatów i dodaj do miski.

3. Do miski dodaj też pokrojone w cienkie paski cukinki odcięte od kwiatów.

4. Przekrój fenkuł wzdłuż na pół, wytnij twardą końcową część ze środka (w kształcie przypominającym trójkąt), cienko posiekaj i dodaj do miski.

5. Dodaj porwane listki bazylii i posiekaną natkę.

6. Wlej sok z dwóch limonek i sporo oliwy, dodaj sól, wymieszaj dokładnie, ale delikatnie, tak by nie uszkodzić kwiatów i odstaw na 20-30 minut (ZOBACZ).

7. Przełóż na półmisek i zajadaj! 🙂

Smacznego!

Salatka kwiaty cukinii L_002

Salatka kwiaty cukinii L_005

Salatka kwiaty cukinii L_007

Salatka kwiaty cukinii L_006