Sałatka z cukinii.

Cukinia to przepyszne, niskokaloryczne i bardzo zdrowe warzywo, które dodatkowo w sezonie jest niezwykle tanie i powszechnie dostępne. Warto korzystać z okazji i przyrządzać na jej bazie różne potrawy.

Możesz upiec na przykład włoski placek (farinatę) z cukinią, usmażyć placki z cukinii, przyrządzić z nią zapiekankę z ryżem, zapiekankę z jaglanką, lekkie zielone spaghetti, stir fry albo ratatouille, czyli prosty warzywny gulasz. Warto dodawać ją też do sałatek, które możesz nie tylko jeść w domu na śniadania czy kolacje, ale też zabierać do pracy w lunchboxie.

To prosta sałatka z cukinią w roli głównej. W miarę możliwości dodaj do sałatki różne rodzaje cukinii. Większą pokrój we wstążki jak spaghetti. Małe cukinki będą fajnie się prezentować w postaci plasterków, ale spokojnie możesz poprzestać tylko na paskach z klasycznej cukinii.

Sałatkę uzupełnia chrupiący, świeży fenkuł, pomidory oraz twardy dojrzewający ser z rozmarynem. Dobrze sprawdzi się tu także parmezan, pecorino, gorgonzola czy roquefort albo inny wyrazisty w smaku ser. Użyj takiego, jaki lubisz 🙂 A jeśli chcesz przygotować sałatkę w wersji wegańskiej, po prostu pomiń ser.

Cukinia w sałatce jest surowa – latem, w szczycie sezonu świeża, surowa cukinia jest bardzo smaczna. Polecam przekonać się do takiej wersji.

Sprawdź też inne przepisy z cukinią.

Sałatka z cukinii

Sałatka z cukinii

Sałatka z cukinii i pomidorów – SKŁADNIKI:

  • 1 zwykła cukinia
  • 2 małe podłużne cukinki
  • 2 małe okrągłe cukinki
  • 1 średni fenkuł (koper włoski)
  • 1 zielony pomidor
  • 1 czarny pomidor
  • ok. 50 g rukoli (lub innych zielonych liści)
  • ok. 50 g dobrego twardego dojrzewającego sera (tutaj: mega dobry ser z koziego mleka z rozmarynem – łomnicki z Koziej Łąki)
  • 1/2 cytryny
  • oliwa extra vergine
  • pieprz

Sałatka z cukinii i pomidorów – PRZEPIS:

  1. Cukinię umyj i pokrój na spaghetti. Używam do tego celu specjalnego ostrza do mandoliny, ale dobrze sprawdzi się też obieraczka do warzyw.
  2. Małe cukinki pokrój w cienkie plasterki.
  3. Pokrój cienko fenkuł.
  4. Dodaj rukolę (siekam ją grubo nożem, dzięki czemu wygodniej je się sałatkę).
  5. Dodaj sok z cytryny i oliwę, sporą szczyptę pieprzu i wymieszaj.
  6. Pomidory pokrój w cienkie plasterki i dodaj do sałatki.
  7. Przełóż sałatkę do salaterki lub wyłóż na talerze. Nie mieszaj sałatki zbyt intensywnie, ponieważ cienkie plasterki pomidorów są delikatne.
  8. Na wierzch sałatki dodaj trochę sera i skrop na koniec odrobiną oliwy.

Smacznego!

Sałatka z cukinii

Sałatka z cukinii

Sałatka z cukinii