• Kilka pomidorów
  • Kilka cykorii (2-3 w zależności od wielkości)
  • Oliwki
  • Kapary
  • Natka pietruszki lub pęczek szczypiorku
  • Pierś z kurczaka
  • Sok z cytryny
  • Oliwa extra vergine
  • Sól i przyprawy do smaku

Warto komponować sałatki z wykorzystaniem przynajmniej jednego ciepłego składnika. Sałatka z cykorii i grillowanego kurczaka jest bardzo prosta i naprawdę sycąca.

Pierś z kurczaka przecinamy wzdłuż na dwa cieńsze kotlety, odcinamy polędwiczkę. Mięso posypujemy dowolnymi przyprawami. Prócz soli, pieprzu i chilli, warto użyć curry lub tartej trawy cytrynowej, bądź mieszkanki przypraw w rodzaju 5 smaków. Zazwyczaj, przed grillowaniem na patelni nie używam płynnych marynat. Mięso upieczone na dobrej teflonowej patelni grillowej i tak pozostanie idealnie soczyste. Należy pamiętać, by smażyć na mocno rozgrzanej patelni, dzięki czemu mięso nie będzie przylegać do dna.

Pomidory kroimy na niewielkie kawałki, cykorię na cienkie plasterki, dodajemy oliwki, kapary i posiekaną natkę lub szczypiorek. Usmażoną pierś kurczaka kroimy pod kątem na plasterki i dodajemy do sałatki. Całość zalewamy prostym dressingiem z soku z cytryny i oliwy extra vergine.