• 1/2 dyni Butternut
  • 3 garście rukoli
  • 2-3 świeże figi
  • kilka plasterków francuskiej kiełbasy
  • dwie garście pestek dyni
  • oliwa extra vergine

Świetna sałatka, idealna na wczesną jesień.

Przygotowana w ten sposób dynia jest miękka, pyszna, lekko słodkawa; podobnie, jak świeże figi. Na drugim biegunie znajduje się tutaj kiełbasa, podsmażona na patelni, chrupka i dzięki temu nieco przypominająca chipsy. Francuską kiełbasę (w razie potrzeby) można zastąpić np. salami.

1. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 200 stopni.

2. W międzyczasie pokrójcie dynię na jak najcieńsze paski. Najlepiej użyć do tego celu noża do sera.

3. W misce wymieszajcie pokrojoną dynię z oliwą, solą i pieprzem, i rozłóżcie plasterki na blasze.

4. Pieczcie dynię na górnym poziomie piekarnika do momentu, aż zmięknie i ładnie się przypiecze (ok. 10-15 minut).

5. W tym czasie na suchej teflonowej patelni (bez tłuszczu) uprażcie pestki dyni.

6. Pokrójcie kiełbasę w cienkie plasterki i podsmażcie je na rozgrzanej patelni grillowej.

7. Na talerzach rozłóżcie porcję rukoli, następnie dodajcie dynię, kiełbasę i pokrojone w plasterki figi.

8. Sałatkę skropcie oliwą, posypcie pestkami dyni i, w razie potrzeby, doprawcie pieprzem.

Smacznego!

Salatka z dynią i figami L_09