- 1/2 dyni Butternut
- 3 garście rukoli
- 2-3 świeże figi
- kilka plasterków francuskiej kiełbasy
- dwie garście pestek dyni
- oliwa extra vergine
Świetna sałatka, idealna na wczesną jesień.
Przygotowana w ten sposób dynia jest miękka, pyszna, lekko słodkawa; podobnie, jak świeże figi. Na drugim biegunie znajduje się tutaj kiełbasa, podsmażona na patelni, chrupka i dzięki temu nieco przypominająca chipsy. Francuską kiełbasę (w razie potrzeby) można zastąpić np. salami.
1. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 200 stopni.
2. W międzyczasie pokrójcie dynię na jak najcieńsze paski. Najlepiej użyć do tego celu noża do sera.
3. W misce wymieszajcie pokrojoną dynię z oliwą, solą i pieprzem, i rozłóżcie plasterki na blasze.
4. Pieczcie dynię na górnym poziomie piekarnika do momentu, aż zmięknie i ładnie się przypiecze (ok. 10-15 minut).
5. W tym czasie na suchej teflonowej patelni (bez tłuszczu) uprażcie pestki dyni.
6. Pokrójcie kiełbasę w cienkie plasterki i podsmażcie je na rozgrzanej patelni grillowej.
7. Na talerzach rozłóżcie porcję rukoli, następnie dodajcie dynię, kiełbasę i pokrojone w plasterki figi.
8. Sałatkę skropcie oliwą, posypcie pestkami dyni i, w razie potrzeby, doprawcie pieprzem.
Smacznego!
jak dla mnie – pyszności!
Figi i dynia – jesień jest pyszna
Cudne kolory. Piękna jesień na talerzu:)
Figi my love!
Piękne kolory! Cudna jesienna sałatka
Mniam, kto je sałatki ten jest piękny i gładki ;)