• 500 g świeżego groszku cukrowego
  • 1-2 małe sałaty rzymskie
  • 6-8 dużych moreli
  • 150-200 g koziego sera
  • 1 cytryna
  • oliwa extra vergine
  • sól
  • pieprz

Dziś przepis na sałatkę, opartą na sezonowych warzywach i owocach, jak groszek cukrowy i morele.

Chrupki, krótko blanszowany groszek cukrowy to jedno z najpyszniejszych warzyw w naszej galaktyce. Groszek można wykorzystać na wiele sposobów. Dzięki delikatnej nucie słodyczy, świetnie nadaje się on również do mniej typowych połączeń z owocami, na przykład z dojrzałymi morelami. A stąd już tylko krok do sałatki, którą doskonale uzupełnia łagodna sałata rzymska oraz kremowy kozi ser.

1. Usuńcie końcówki groszku wraz z ewentualnymi włóknami i dokładnie opłuczcie.

2. Zagotujcie osoloną wodę i blanszujcie groszek – nie dłużej niż trzy minuty.

3. W tym czasie opłukane i wysuszone liście sałaty rzymskiej porwijcie na mniejsze kawałki i wrzućcie do miski.

4. Usuńcie pestki z moreli, rozerwijcie je w palcach na mniejsze kawałki (dzięki temu puszczą więcej soku) i dodajcie do sałatki.

5. Gotowy groszek odcedźcie i od razu przełóżcie do miski z zimną wodą lub z kostkami lodu. Dzięki temu proces gotowania zostanie natychmiast zatrzymany, a groszek zachowa intensywnie zielony kolor i chrupkość.

6. Odcedźcie groszek i zaczekajcie chwilę, aż odcieknie.

7. W tym czasie przygotujcie dressing z soku z cytryny, oliwy oraz pieprzu.

8. Dodajcie do sałatki groszek i porwany na kawałki kozi ser. Wlejcie dressing i delikatnie wymieszajcie dłońmi wszystkie składniki.

Smacznego!

Salatka z kozim i morelami L_20