Sałatka z karczochów i cukinii.

Piękne lato w pełni. Słońce i wysokie temperatury dopieszczają nas każdego dnia :-) W taką pogodę nie chce się ani gotować, ani nawet jakoś specjalnie jeść. Wystarczy porcja wspaniałych, pełnych smaku owoców albo letnich słonecznych warzyw, z których w kilka chwil można zrobić apetyczną, kolorową, lekką i orzeźwiającą sałatkę. Na przykład z karczochami w roli głównej.

W takiej sałatce świetnie sprawdzą się niewielkie młode cukinie – są pyszne na surowo, soczyste i prawie bez pestek, ponieważ ich gniazda nasienne nie są jeszcze tak rozwinięte jak u „dorosłych” cukiniowych okazów. To samo dotyczy fenkułu – mniejsze sztuki są delikatniejsze, bardziej soczyste i przyjemnie orzeźwiające. Karczochy polecam ugotować na parze. Można je również usmażyć na patelni grillowej, tak jak w tym przepisie.

Używam listków amarantusa, które prezentują się zjawiskowo, ponieważ mam do nich dostęp i nie mogę się powstrzymać, ale spokojnie możesz sięgnąć również po inne zioła, które będą tu dobrze pasować – choćby bazylię lub miętę.

Nie żałuj soku z cytryny, wszystkie zieleniny dodane do sałatki bardzo go lubią (a ja sok z cytryny po prostu uwielbiam i dlatego dodaję go wszędzie, gdzie to tylko możliwe). Karczochy skrapiam cytryną także od razu po ugotowaniu. W tym przypadku nie chodzi o ich ciemnienie, ale o to, że sok z cytryny wnika pomiędzy warstwy karczocha, który dzięki temu staje się jeszcze smaczniejszy i bardziej orzeźwiający.

Sałatka z karczochów i cukinii

Sałatka z karczochów i cukinii

Sałatka z karczochów i cukinii – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 2 małe (młode) zielone cukinie
  • 2 małe (młode) żółte cukinie
  • 2 małe (młode) fenkuły (albo 1 większy)
  • 2 żółte pomidory
  • trochę listków amarantusa (może być także bazylia lub inne ładne listki)
  • 2 cytryny
  • ocet z cydru (opcjonalnie)
  • oliwa extra vergine
  • do podania: prosciutto San Daniele (opcjonalnie)

Sałatka z karczochów i cukinii – PRZEPIS:

  1. Przygotuj karczochy. Oderwij kilka zewnętrznych liści, odetnij łodygę i górną część karczocha, pozostawiając tylko delikatną wewnętrzną część kwiatu. Przekrój ją wzdłuż na połówki. Małe karczochy nie posiadają włoskowatej części serca, więc nie trzeba jej usuwać.
  2. Karczochy porządnie skrop sokiem z cytryny lub natrzyj je połówką cytryny, co zapobiegnie (lub przynajmniej ograniczy) ich ciemnienie.
  3. Ugotuj karczochy na parze (ok. 15 minut). Gotowe karczochy ponownie skrop obficie sokiem z cytryny.
  4. W tym czasie na mandolinie cienko pokrój fenkuły (koper włoski). Przełóż fenkuł do miski, dodaj trochę octu z cydru lub soku z cytryny. Wymieszaj i odstaw.
  5. Cukinie pokrój w cienkie paski przy użyciu mandoliny.
  6. Paski cukinii wymieszaj z fenkułem i przełóż do naczynia, w którym podasz sałatkę.
  7. Dodaj pomidory pokrojone w cienkie plasterki, ugotowane wcześniej karczochy i listki amarantusa.
  8. Na koniec porządnie skrop sałatkę sokiem z cytryny i oliwą.
  9. Możesz ją podać z kilkoma plasterkami prosciutto, by posiłek był bardziej treściwy.

Sałatka z karczochów i cukinii